Er is heel wat activiteit in de blackmetalkrochten ten zuiden van de taalgrens en het grootste deel van die vuiligheid wordt door Medieval Prophecy Records naar boven gepompt. Deze keer is het de beurt aan Selenite Scrolls, een nieuwe blackmetalband waarvan we de leden ondertussen al kennen van o.a. Crypts of Wallachia, Orkblut en Phlegethon’s Majesty. Simultaan met deze release verschijnt ook een eerste demotape van Regnum Tenebrarum, die drie vierde van de line-up van Selenite Scrolls als gemene deler heeft. Bezige bazekes dus die zich groeperen onder de noemer “The ancient hounds”. Ondertussen weten we al van deze oude honden dat ze hun zwartmetaal liefst wars van moderne invloeden consumeren en ik vraag me dan ook af of deze muzikanten jonge wolven of eerder oude rotten in het vak zijn. In het geval van Selenite Scrolls worden demo’s van weleer van een Manes en Thorns geëerd. Ook Demoncy wordt als referentiepunt meegegeven, maar die link vind ik persoonlijk minder vanzelfsprekend. Maar de eerste twee Noorse referenties dus wel; het tempo van de drie nummers ligt dan ook grofweg héél wat lager dan wat we doorsnee in het genre gewend zijn, en zelfs als de drummer in opener “Chest of wisdom locked by Satan’s key” of “The echoing vaults of the underworld” een versnelling hoger schakelt, blijft het algemene aura een zekere rust en sereenheid uitdragen. Sfeervol, maar inherent droevig, spookachtig en uitzichtloosheid uitstralend toetsenwerk zorgt voor melodische accenten in de terneergeslagen mineurakkoorden die het gitaarwerk produceert. “Throne of thorns, lakes of lava” is met zijn tergend trage tempo dat een meditatieve trance opwekt mijn persoonlijke favoriet van de drie nummers die er op “Spectral dirges from an eerie past” prijken. Seleniet of engelensteen is trouwens een spirituele steen die beschermend, ontspannend en inzichtgevend werkt en contact met engelen en gidsen vergemakkelijkt tijdens meditatie, telepathie en divinatie of waarzeggerij. Ik snap de link met de muziek wel. Deze eerste demo van Selenite Scrolls moet het niet hebben van zijn veelvuldige tempowisselingen en haatdragende razernij, maar weet ons met zijn meeslepende en indringende mid-tempo black metal in zijn greep te houden.

JOKKE: 83/100

Selenite Scrolls – Spectral dirges from an eerie past (Medieval Prophecy Records 2020)
1. Chest of wisdom locked by Satan’s key
2. Throne of thorns, lakes of lava
3. The echoing vaults of the underworld