De Duitse satanische kerkdienaars van Sarkrista hebben al meermaals mijn pad gekruist tijdens nachtelijke YouTube-dwalingen, maar “Sworn to profound heresy” is het eerste album waarvoor ik eens goed ga zitten en in mijn kritische pen kruip. Werd ook wel eens tijd want “Sworn to profound heresy” is reeds de derde langspeler die de heren, naast een viertal splits en twee EP’s, sinds hun ontstaan in 2011 op de mensheid loslieten. Ondertussen is de vaste kern van de band blijkbaar tot een duo herleid want de plaat werd door zanger/gitarist Revenant (Order of Nosferat, Sarastus en Slagmark) en drummer/bassist Exesor geschreven en ingespeeld. De toetsen werden aan een zekere Birjer uitbesteed. Hij nam zijn opdracht heel serieus want hij componeerde een bombastische introductie om de satanische hoogmis in te luiden.

Wie het voorgaande werk van Sarkrista kent, weet dat het zwartmetaal van deze Duitsers volgens het paradigma van Finse black is gecomponeerd, wat niet te verwonderen is aangezien het om een stel geïmporteerde Finnen zou gaan. We hebben dan ook voortdurend het gevoel dat we de melancholische melodielijnen en ijzige tremolo’s al tig keer hebben gehoord op menig andere Finse blackmetalplaat, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de sappige, hese screams en nummers, desondanks de hoge herkenningsgraad, erg aanstekelijk klinken. “Ablazing ritual torches” valt daarbij ook positief op door zijn frivole ritmiek. Halfweg de plaat mag Lord Lokhraed van het Franse Nocturnal Depression een potje komen mee kwelen en uitroepen dat ze tot Satan’s uitverkorenen behoren… ja ja. En hij is niet de enige die zijn stembanden komt uitlenen want op het wat meer gematigde en rockende “Destroyer of the sun” horen we The Infidel van het Finse Curse Upon A Prayer met zijn diepere, haast verhalende krijsstem voorbij komen. De serene pianopartij aan het einde van het nummer zorgt voor een sfeervol rustpunt want nadat de zon vernietigd is, wordt het beest herboren en gaat Sarkrista er weer voluit tegenaan. De laatste externe vocale bijdrage is gereserveerd voor de meer dan acht minuten durende afsluiter “A whisper from forgotten coffins” waarin Ahma van het Finse Antimateria opdraaft. Op basis van de glorieuze intro had ik wat meer toeters en bellen verwacht maar de toetsen blijven eigenlijk nadien in de ijskast steken om pas in de afsluiter terug subtiel op te duiken. Het einde van de plaat krijgt vorm middels koele, minimalistische en duistere ambientgeluiden.

Sworn to profound heresy” is een erg onderhoudende plaat waarop Sarkrista 48 minuten lang triomfantelijk doorheen acht nummers marcheert die een helse intensiteit en epiek op zijn Fins laten horen.

JOKKE: 82/100

Sarkrista – Sworn to profound heresy (Purity Through Fire 2021)
1. Intro
2. Sworn to profound heresy
3. Lair of cursed remains
4. Ablazing ritual torches
5. The chosen ones of Satan
6. Conjuring the profane fury
7. Destroyer of the sun
8. The beast reborn
9. A whisper from forgotten coffins