Negende album alweer voor het Servische The Stone en de eerste die via het Belgische label Immortal Frost Productions verschijnt. Voorganger “Teatra apsurda” ligt alweer vier jaar achter ons, maar in tussentijd verscheen ook nog wel de twee songs tellende “Kruna praha” EP. Line-up wissels zijn de band nooit vreemd geweest en ook nu heeft het weer gerommeld in de bandsamenstelling. Zo hield gitarist Demonetras het vlak na de opnames van de nieuwe plaat na heel wat jaren voor bekeken. Vergeleken met “Teatra apsurda” noteren we ook een nieuwe brulboei, hoewel de heer Glad zeker geen onbekende is voor The Stone. De Serviër verzorgde een tijd lang live de vocalen toen Nefas enkel studiowerk deed, maar neemt de microfoon nu voltijds over. Acht nieuwe composities prijken er op “Kosturnice” die naar aloude gewoonte in de moerstaal vertolkt worden. De titel betekent zo veel als ossuarium of knekelhuis, een gebouw op een begraafplaats of een deel van een kerk waar beenderen van overledenen worden bewaard. En die liggen daar niet zo maar te rusten zoals we op de hoesschildering zien. The Stone speelt een opzwepende vorm van modern klinkende black metal waarbij vanuit compositorisch standpunt heel goed nagedacht is over dynamiek. Er gebeurt namelijk best wel wat binnenin één nummer, maar de verschillende mood settings en tempo’s vloeien naadloos in mekaar over. Hierbij mag vooral de rol van drummer/opnameleider Honza Kapák zeker niet onvermeld blijven, want de man leidt zijn medemuzikanten met schwung, vinnigheid en precisie doorheen de songs. Een nummer als “Okamenjen” spring er voor mij al van de eerste luisterbeurt bovenuit aangezien deze song in een beklijvend mooie, atmosferische en melodieuze finale uitmondt. Maar ook de vele blastpartijen – het tempo ligt doorgaans immers hoog – en het solide gitaarwerk zijn om van te smullen en die Oostbloktalen voegen toch wel steeds een lekker obscure en mysterieuze toets aan het geheel toe. We zien regelmatig dat bands hun meest epische song voor het einde houden en dat is niet anders op “Kosturnice” want het zeven en een halve minuut durende epos “Jebeš pero, dodaj mač“, waarin aanvankelijk wat gas teruggenomen wordt, luidt de plaat op een straffe manier uit. Zoals steeds staat The Stone garant voor kwaliteit en dat is niet anders op deze negende langspeler.

JOKKE: 82/100

The Stone – Kosturnice (Immortal Frost Productions 2021)
1. Pramaglina
2. Okamenjen
3. Kosturnice
4. Tremors Beneath the ground of the charnel house
5. Ime koje su razvejali vetrovi
6. Engulfed by the Abyss
7. Omnicid
8. Jebeš pero, dodaj mač