Het Schotse Ifrinn (Schots-Gaelisch voor “hel”) rusht de dingen niet graag. In plaats van om de haverklap met nieuwe releases naar buiten te komen, werkt de band traag maar gestaag. In 2016 debuteerde Ifrinn met een self-titled demo en nu pas is het tijd voor gloednieuwe muziek, maar een langspeler is nog niet voor meteen want “Caledonian black metal” is een drie-songs-tellende EP geworden die op een mooie 25 minuten afklokt.

De titel verwijst naar Caledonië, de Latijnse naam die de Romeinen gaven aan een gebied in het hedendaagse Schotland ten noorden van hun provincie Britannia. Vandaag echter, wordt de naam voornamelijk gebruikt als een romantische of poëtische naam voor Schotland in zijn geheel. Over de individuen achter de band is zo goed als niets geweten, daar de line-up in een dichte mist gehuld is.

Wat mij vooral overtuigt bij Ifrinn, is de hese vocale scream die erg gepassioneerd en bevlogen overkomt en de zwarte magie en esoterische principes van de drie songs over ons uitstort. Muzikaal gezien krijgen we broeierige tremoloriffs en stuwend drumwerk voorgeschoteld, maar het resultaat klinkt ook best hypnotiserend en bedwelmend. Dit is het resultaat van de nogal vluchtige en verwaaide sound die lijkt alsof ie vanuit de Schotse Hooglanden komt aangewaaid, hoewel aangrijpender dan die van de demo. Het leviterende karakter van Ifrinn’s muziek wordt niet bekomen door met herhaling en lang uitgesponnen repititiviteit te spelen, want de composities zitten best dynamisch ineen. “Silent seas of sorcery” is hier een mooi voorbeeld van want we worden in woeste blackmetalgolven kopje onder geduwd om vervolgens naar meer gematigde, melodieuze wateren af te drijven waarin we zelfs op een mooie gitaarlead meedeinen alvorens de zee even stil komt te staan en een laatste gloedgolf ons richting de zinderende afsluiter “Stellar zephyrs” stuwt.

Qua bevlogenheid moet ik soms aan onze landgenoten Heinous denken. Ifrinn overtuigt met deze drie lange zwartgeblakerde composities die een verlangen naar mysterieuze duisternis en transmigratie uitademen. Geen must have, maar degelijk!

JOKKE: 78/100

Ifrinn – Caledonian black metal (The Sinister Flame 2021)
1. Caledonian black magick
2. Silent seas of sorcery
3. . Stellar zephyrs