Heinous is een van de meest beloftevolle blackmetalbands die ons land te bieden heeft. Sinds hun eerste demo, uitgebracht in 2019, spraken ze tot mijn verbeelding. Het was gewoon een kwestie van het juiste moment vinden om contact op te nemen met de Waalse band. Het onlangs verschenen “Netherworld ceremony” bood de juiste gelegenheid om met Heinous frontman P.F. Hraesvelg te praten. (JOKKE)

The English version of this interview can be found here.

(c) Maia Ali/ATLC


Ave. In afwachting van jullie eerste full-length, besloten jullie een ​​aantal oude nummers opnieuw op te nemen met toevoeging van keyboards van de hand van VJS. Toen liveshows nog deel uitmaakten van ons normale leven, zag ik deze Amerikaanse muzikant, bekend van beruchte bands als Nightbringer, Sargeist en Adaestuo, vele malen tijdens optredens in Brussel. Hoe werd het pact tussen VJS en Heinous gesloten?

Met veel wijn, duisternis en haat voor de mensheid.

Het keyboard is waarschijnlijk zo wat het meest verachte instrument in black metal, hoewel het bij correct gebruik zeker heel wat extra lagen en atmosfeer kan toevoegen. Er was een tijd dat bands zelfs op hun platen vermeldden dat er bij het opnameproces geen synths werden gebruikt. Sinds een paar jaar lijken ze terug te zijn en meer gewaardeerd te worden dan 10 tot 15 jaar geleden. Waarom kozen jullie niet van meet af aan voor keyboards?
Over het algemeen vonden we het niet nodig om keys toe te voegen. We willen muziek maken die verfoeilijk is, gevuld met duisternis, woede en zo donker mogelijk. We hadden echter de mogelijkheid om keyboards toe te voegen aan een song van onze 7” EP “Lucifer vult”. De toetsenpartijen waren perfect gecomponeerd en dienden ter ondersteuning om de duisternis van de ziel van het nummer te verdiepen en te accentueren en wist ons te overtuigen.

Op de inlay van de “Netherworld ceremony” LP, die heropnames van een aantal oude nummers bevat, staat vermeld dat VJS ook meer verdraaide melodielijnen begon te creëren op reeds bestaande songs van jullie demo. Het lijkt me volkomen normaal dat nummers door de jaren heen aan verandering onderhevig zijn vanwege live optredens of nieuwe bandleden die een andere speelstijl hebben. Voor jullie was het blijkbaar erg belangrijk om ze ook opnieuw op te nemen, hoewel de nummers slechts twee jaar oud zijn. Waarom deze beslissing om terug te blikken op het verleden in plaats van te concentreren op de toekomst en nieuw materiaal te schrijven?
Het was belangrijk voor ons om met deze heropnames naar buiten te komen, want nu is de beruchte identiteit van Heinous pas echt geboren! En op de as van het verleden zal de toekomst van de band worden gebouwd.

Het tweede deel van de “Netherworld ceremony” LP en tape bevat enkele live tracks van jullie live ritueel in Amstelveen op 12 oktober 2019 waar jullie optraden in goed gezelschap van Black Cilice, Wrang, Grafjammer en Häxenzijrkell. Ik moet zeggen dat ik overweldigd was door de energie van jullie show! Je houding op het podium vertoont parallellen met Wraath (o.a. Mare, Darvaza en Ritual Death), één van de beste blackmetalfrontmannen van de huidige scene. Diende hij als inspiratiebron?
De huidige Noorse scene is voor mij een grote inspiratiebron. Ik concentreer me niet specifiek op een of andere frontman. Als ik een frontman zou citeren die voor mij destijds een openbaring was, dan was het Steingrim Torson (de overleden frontman van o.a. Celestial Bloodshed; Addergebroed) wiens stem ik opmerkelijk vond.

Heinous is een van de vele bands die liveshows bestempelen als rituelen. Dit resulteert aan de visuele kant in ornamenten als kaarsen, schedels en wierook die worden gebruikt. Maar om een ​​live optreden een ritueel te noemen, is er ook op persoonlijk/emotioneel niveau meer nodig, niet? Wat is voor jou precies het verschil tussen een regulier concert en een ritueel en heb je wat voorbereidingen om tot een bepaalde gemoedstoestand te komen die nodig is voordat je het podium betreedt?
Het is belangrijk voor ons om die attributen op het podium te hebben, ze voegen een sfeer toe en dienen om de duisternis van onze gedachten en dromen op dit precieze moment waar te maken! Zelf ben ik extreem zenuwachtig voordat ik het podium op ga, maar niet angstig. Maar de woede en haat jegens deze verachtelijke wereld die ik, net als iedereen, in mijn dagelijks leven moet beheersen, neemt dan stilaan over. Ik zet honderd stappen en als ik op het podium arriveer, is het mijn ziel die wordt tentoongesteld en niet mijn vlees. De echte ik.

Grappige anekdote: 12 oktober is de verjaardag van mijn vriendin en 13 oktober is onze relatiejubileum. Om dat te vieren gingen we naar een B&B in Amstelveen en ik vertelde haar dat er een blackmetalshow was waar ik heen wilde. Ze ging vroeg naar bed omdat ze zich niet lekker voelde vanwege haar zwangerschap, ik ging naar de show, en de volgende ochtend deed ik haar een huwelijksaanzoek, haha! Het voelde geweldig om wat black metal en duisternis tussen de romantiek in te doen sluipen, omdat ik beide nodig heb om mijn leven in balans te brengen. Overheersen duisternis en de sinistere kant je leven of is er ook plaats voor liefde en romantiek? Welke dingen kunnen je helpen om met al deze duisternis om te gaan of er een tegenhanger voor te vormen?
Ik heb een afkeer van het plebs, met uitzondering van een heel klein aantal mensen. Ik walg van de mensheid. Duisternis is mijn leven.

Jullie hebben een symbool/logo dat zegt: “Uw duisternis is ons licht” en “In fine enim est goria lux tenebris” (Latijn voor “Duisternis aan het einde van de glorie van licht”). Wat is het idee achter deze woorden?
De mensheid is vol zonden. Duisternis vult de wereld meer dan licht. We laten de mens zien hoe niets hij is en hoe destructief hij is. De mens is duisternis en hij domineert de aarde om aan de duisternis te ontsnappen en die te zien vergaan.

In de tekst van “Temples fall” gebruiken jullie afwisselend het woord “Satan” en “Lucifer”. Waar ligt het verschil tussen beide? Deze zinnen tonen hints van een satanisch standpunt. Zijn Left Hand Path-principes belangrijk voor jullie of is het eerder een antichristelijke/antireligieuze uitspraak?
Vanuit etymologisch standpunt komt Satan uit het Hebreeuws en betekent “vijand” en Lucifer komt van het Latijn, wat “de drager van het licht” betekent. Twee namen voor dezelfde persoon maar uit twee verschillende monotheïstische religies die héél dicht tegen mekaar aanleunen. Monotheïstische religies zijn het ergste ter wereld. Er zijn voldoende historische voorbeelden die aantonen dat de mens niet veel meer dan een monster is, zoals Saturnus die zijn kinderen verslindt! En dit alles voor meningsverschillen, geld of macht. De mensheid vernietigt, verkracht, verbrandt en martelt … de mens is de vijand, hij is Satan.

Volgens Acherontas bandleder Acherontas V. Priest is “black metal zonder filosofie een lege baarmoeder”. Ben je het daarmee eens?
Ik ben het er helemaal mee eens. En dat is wat me verleidt in deze stijl, het is niet alleen een muzikale stijl, maar ook een manier van zijn, van acteren.

Lord Sabathan van het legendarische Enthroned is jullie bassist. Toen ik hem een ​​tijdje geleden sprak voor een Sabathan-interview toonde hij zijn afkeer van de occulte en orthodoxe beweging binnen black metal. Hij zei dat black metal voor hem in de eerste plaats een rock-‘n-roll-attitude was. Delen jullie hier allemaal dezelfde mening over? VJS lijkt zich bijvoorbeeld meer aan het occulte te hechten, niet?
Het is waar dat Sabathan geen grote fan is van orthodoxe black metal, wat wij ook niet spelen want ik vind dat zo saai! We spelen eerder occulte black metal en bovenal willen we macht en dat de wereld er onze afkeer van voelt als ze naar onze muziek luisteren. Dat beviel VJS net zo goed als Sabathan. Krachtige muziek zonder concessies, een tank om de wereld die we kennen te verpletteren.

Heinous is een band waarvan de leden ook actief zijn in vele andere acts. Wat was de belangrijkste reden om met Heinous te beginnen? Was er een bepaald gevoel of drang dat niet werd bevredigd door de andere bands? Waarom niet alle energie en focus aan één band besteden?
Heinous is ontstaan ​​uit de oude vriendschap tussen Sagittarius en mij. Ik had geen band en hij was reeds actief met Slaughter Messiah. We wilden allebei heel duistere dingen samen doen. We begonnen er toen samen over te praten en op zoek te gaan naar andere leden. We dachten direct aan T.Exhumator en Sabathan voor de tweede gitaar en bas en ze accepteerden op voorwaarde dat het hen uitkwam en hetzelfde gold voor Pz.Kpfw die ook accepteerde. We deden een eerste repetitie en iedereen kwam opgewonden naar buiten. Heinous was geboren.

Sabathan is een flink aantal jaar ouder in vergelijking met de andere leden. Is het een voordeel een ​​veteraan van de scène in de gelederen te hebben en merk je soms een andere kijk op bepaalde dingen tussen hem en de rest omdat er een generatieverschil is?
Ja, dat klopt, hij is de oudste van de band. Ik zou niet zeggen dat het een voordeel is; Ik denk niet dat het een voordeel is om een ​​jonger of ouder lid in de band te hebben. Aan de andere kant is het erg interessant, omdat hij ervaringen heeft om met ons te delen, evenals een bepaalde ervaring die specifiek voor hem is, terwijl elk lid van de band dingen te bieden heeft. Heinous is een monsterlijke entiteit met zes hoofden en kan alleen zo bestaan.

Ik heb onlangs bijgedragen aan een artikel in het Nederlandse tijdschrift Gonzo Circus over Belgische black metal. De overkoepelende conclusie was dat er in België niet zoiets bestaat als één sterke blackmetalscene, maar dat die geografisch verspreid of gecentreerd is rond bepaalde labels zoals Medieval Prophecy Records waar jullie ook mee samenwerken. Wat is jouw mening hierover?
Het is grappig hoe de mens dingen analyseert. Ik ben het er niet mee eens. Voor mij bestaat de Belgische blackmetalscene zeker, ze is aanwezig en steeds meer en het bewijs is jouw vraag erover. Het is niet omdat we over heel België verspreid zijn dat het tafereel niet bestaat, integendeel, de scene is goed aanwezig en getuigt van strijdlust. Voor Caesar bestonden de Galliërs en het was moeilijk om ze te verslaan ondanks het grote aantal verschillende stammen in onze streken. Hij zei niet dat ze niet bestonden.

Ik heb de indruk dat de hedendaagse Brusselse scene met bands als Saqra’s Curse, Possession en Heinous vrij sterk en goed bevriend is. In het Gonzo-artikel verklaarde Jeremie Bezier (Emptiness, ex-Enthroned) dat de liveshows georganiseerd door A Thousand Lost Civilizations en een locatie als Magasin 4 van het grootste belang zijn geweest voor de Brusselse blackmetalscene en dat beide de vonk hebben aangewakkerd voor veel blackmetalmuzikanten. Geldt dit ook voor Heinous?
Dit is niet het geval voor Heinous, Sagittarius en ik wilden al lang samen een band vormen, maar we moesten de juiste muzikanten vinden met dezelfde waarden en dezelfde doelstellingen.

Gelukkig is Magasin 4, het Mekka van de blackmetalcultuur in Brussel, gered na vele jaren van onzekerheid, en zal de nieuwe Magasin 4-concertzaal zich bevinden op een site op de hoek van de Avenue du Port en de Rue de l’Entrepôt. Welke goede herinneringen heb je met betrekking tot de oude locatie?
Veel goede herinneringen. Maar als ik toch een keuze maak om een ​​geweldige ervaring opnieuw te beleven, dan kies ik voor alle Nidrosian edities.

Als ik me niet vergis, trad Heinous nog niet op op Belgische bodem. Is hier een specifieke reden voor?
Neen, we hebben simpelweg nog geen voorstellen ontvangen om te spelen.

Ondertussen werken jullie aan een eerste full-length. Is er iets dat je al kunt delen over deze release?
Alle muziek is geschreven en we gaan binnenkort de studio in om de nummers op te nemen.