Dat Mories meer uren in een dag lijkt te hebben dan de gewone sterveling, zien we aan ’s mans output waarmee hij bijna een scene op zichzelf vormt. Dat de muzikant graag ventileert dat black metal vroeger beter was, lezen we met veel plezier op sociale media. En wie hem volgt, heeft ondertussen ongetwijfeld geconstateerd dat de Nederlander met Surinaamse roots een zwak heeft voor Griekse black. Dat uit de muzikale duizendpoot via Grand Celestial Nightmare waarmee in 2016 middels “The void of death” gedebuteerd werd. Hail ancient black metal!

Een hint van nieuw werk werd vorig jaar gegeven middels de “Drink from the chalice with nightly lustadvanced promotape. Naast het ge-wel-di-ge titelnummer bevatte deze tape nog twee andere songs. Alle drie zijn ze, in gezelschap van vijf andere composities, op opvolger “Forbidden knowledge and ancient wisdom” beland. Langspeler nummer twee trapt, in vol ornaat en en grandeur vergezeld van bombastische percussie en weelderige toetsen, af met de reeds vermelde “hit”-song. Engelenkoorzang, gedegen krijszang en warmbloedige melodieën eren de grootheden van de Helleense blackmetalscene. Het is nu maar te hopen dat hiermee niet al het kruit onmiddellijk verschoten is.

Productioneel gezien heeft Mories alvast sterk werk afgeleverd. Zo is het bijvoorbeeld echt niet te horen dat er geen drummer van vlees en bloed werd ingeschakeld voor het vastleggen van de percussie. De drumpartijen zijn de ene keer lekker ouderwets galopperend (“Black mouth echoes with death“), maar soms ook ziedend snel en flitsend als een speer die een menselijke saté maakt van een aantal dienaars van onze vriend Jehova. “Speared servants of the Jehovah” is dan ook een wat sneller en meer venijnig nummer waarin Mories middels diepere growls een eerder verhalend karakter beoogt.

Upon the back of the beast we ride” klinkt meteen vertrouwd aan, we herkennen de song met zijn hemelse melodieën en beklijvende slepende leadgitaar dan ook instant van de tape. Idem voor het eerste nummer op de B-kant van de plaat. De zangkoren in het mid-tempo “Tombs of marble and stone” blinken als geboend marmer en de basisriff in aanstekelijk in al zijn eenvoud, terwijl de violen een weemoedige snaar weten raken.

As bewildered as the cursed night” vertoont bij god haast indierockachtige drumbeattrekjes, Mories zal het graag horen. Ik heb hem al eens geschoffeerd door te zeggen dat ik bij Mystagogue soms aan Deafheaven moest denken, haha. Sorry Mories! In “Drain the spirit with a silver knife” is de sfeer die de synthblazers creëren het ene moment plechtstatig te noemen maar even later draagt het nummer ook een onheilspellend noodlot uit. Dat gevoel wordt nog extra dik in de verf gezet in de sombere albumsluiter “Split tongues“.

Mories had ongetwijfeld met twee vingers in de neus nog een stel catchy songs als de hitgevoelige opener kunnen schrijven, maar het siert de muzikant dat hij in de andere nummers andere aspecten van de Helleense sound aan bod laat komen. Elke song heeft een eigen identiteit en een element van herkenning meegekregen, maar op het einde kakt de plaat een beetje in. Desalniettemin complimenten aan de 24/7 productief zijnde Mories voor deze uitermate geslaagde plaat. Twee extra punten voor het smaakvolle coverartwork trouwens.

JOKKE: 82/100

Grand Celestial Nightmare – Forbidden knowledge and ancient wisdom (New Era Productions 2021)
1. Drink from the chalice with nightly lust
2. Black mouth echoes with death
3. Speared servants of the Jehovah
4. Upon the back of the beast we ride
5. Tombs of marble and stone
6. As bewildered as the cursed night
7. Drain the spirit with a silver knife
8. Split tongues