Ondanks de stortvloed aan releases, ligt Gnaargakh’s eerste demo nog vers in het geheugen. Oorspronkelijk verscheen “Zhymørkh” wel al in 2020 op tape, maar de vinylrelease die wij bespraken dateerde van februari 2021. En nu is er in de vorm van “Erzleichnam” al een opvolger klaar te verkrijgen op CD, tape en vinyl. Aan u de keuze.

Tenminste als u van overwegend mid-tempo gespeelde black metal houdt. Snelheidsrecords en baanbrekende blastpartijen zijn hier immers niet dikwijls aan de orde. Opener “Der Entwürdiger” kent wel een hakkend drumpatroon en vervalt daarna in een blastbeat, maar door de nogal lichtvoetig uitgevallen geprogrammeerde (?) drumsound, mist de agressie zijn doel een beetje.

Eens de uitluidende orgelklanken van de openingssong uitgedoofd zijn, neemt het slepende “Grabschänder” het over. Hier stoort de aan kracht missende drumsound minder. De aanstekelijke gitaarmelodie die zich na een dungeonsynthachtige break laat horen, klinkt heel berustend, maar ergens ook heel bekend in de oren, alleen kan ik de invloed niet goed plaatsen.

In “Feindspalter” mag het tempogewijs terug iets meer zijn, maar écht warm lopen we niet van dit matige nummer. Op een rauwe blackmetalplaat anno 2021 mag een dungeonsynthnummer niet ontbreken natuurlijk. De minimalistische toetsen in het titelnummer worden door een monotone drumbeat vergezeld en het geluid van kettingen zorgt voor een luguber effect. ’t moet je meug zijn.

’t Is allemaal vrij simpel qua opzet en uitvoering wat we op “Erzleichnam” te horen krijgen, maar de atmosfeer weet mij bij momenten wel te pakken, vooral op het tweede nummer dan.

JOKKE: 78/100

Gnaargakh – Erzleichnam (Narbentage Produktionen/Sturmglanz/Dybbuk Productions 2021)
1. Der Entwürdiger
2. Grabschänder
3. Feindspalter
4. Erzleichnam