Who is in for 12 minutes of pure raging black metal madness? Misotheismus – niet te verwarren met Misotheist – alvast wel. De band doet het met slechts twee bemanningsleden: de Zweedse gitarist/drummer Skoll (o.a. Jarnvidr) en de Ecuadoriaan Maldu die de zang op zich neemt. Het is niet de eerste keer dat beide heren de handen in mekaar slaan, want Skoll is sinds kort ook bij één van Maldu’s andere acts, Amuleto de Calamidades, op gitaar en drum terug te vinden.

Jag förbannar ditt namn” schiet retesnel uit de startblokken. We ontwaren heel wat pantserdivisie Marduk-invloeden ook al worden de gitaarriffs een beetje naar de achtergrond weggeduwd. Skoll weet van aanpakken en laat zijn chinacymbaal regelmatig doorheen zijn blasts zegevieren. “Skändad och styckad” komt aanvankelijk heel wat trager op gang, maar toch komt de Zweedse muzikant kort erna terug op kruissnelheid voor een portie allesvernietigende norsecore.

Lögnens slut” zet je dan weer middels omgekeerde psychologie op het verkeerde been. Even razen en daarna op doomtempo spelen. Het is in elk geval een pak minder overtuigend dan het platwalsend spul ook al is de Marduk-blauwdruk daar heel evident. Ondanks diens Zweedse titel, meen ik Maldu in het afsluitende “Utrota kristi följare” toch ook in zijn moedertaal te horen krijsen.

Eenvoudige songstructuren en powerchords ondersteund door bijna volcontinue razende blastbeats, dat is wat Misotheismus op zijn eerste demo in de aanbieding heeft. Niets meer, niets minder. Vet spul voor liefhebbers van Marduk, Ultra Silvam en norsecore.

JOKKE: 77/100

Misotheismus – Demo I (Iron Bonehead Productions 2021)
1. Jag förbannar ditt namn
2. Skändad och styckad
3. Lögnens slut
4. Utrota kristi följare