Lang leve de umlaut, zeker in de rauwe blackmetalonderwereld en alle bands met een voorliefde voor Les Légions Noires. Onderwerp van deze recensie is het Oekraïense Këkht Aräkh dat met “Pale swordsman” aan diens tweede langspeler toegekomen is. Het is eigenlijk de titel van debuut “Night & love” uit 2019 die perfect de gemoedstoestand weet te beschrijven die Këkht Aräkh opwekt via diens ongepolijste black metal. Onze emotionele balans wordt immers grondig verstoord door de muziek van deze melancholische zwaardridder. De ene keer lijkt allesdoener Crying Orc immers kwaad te zijn op alles en iedereen en eenieder die zijn pad kruist aan zijn degen te willen rijgen. Op andere momenten wordt je dan weer blij van de mooie, weemoedige en relaxte klanken die “Pale swordsman” in de aanbieding heeft en heb je tijd voor de nodige zelfreflectie.

Die melancholische, romantische soms zelfs ietwat voorzichtig positieve noot uit zich muzikaal gezien vooral via stukjes piano en cleane gitaarriedeltjes in instrumentale nummers als “Amor“, “Nocturne” en “Lilly” en in het afsluitende “Swordsman” zelfs via frêle en breekbare heldere zang. Deze song klinkt haast als een ballade die onze bleke zwaardvechter aan één of andere onbereikbare liefde lijkt te richten. Maar de basis van Këkht Aräkh’s muziek blijft ongetwijfeld rauwe black metal met ietwat repetitieve snaredrumblasts die emoties als droevigheid, tristesse en bitterheid uitstraalt. We noteren echter ook een fikse scheut deprimerende rock die het totaalplaatje compleet maakt.

Het niveau van de teksten is niet altijd even hoog, maar laat dat nu maar even bijzaak zijn. De productie mist soms misschien wat power, maar de open organische sound geeft een eerlijk beeld weer van de emotionele muzikale tweestrijd die Crying Orc laat horen. Ondanks enkele kleine kanttekeningen is “Pale swordsman” een aanrader want meermaals kippenvel gegarandeerd!

JOKKE: 83/100

Këkht Aräkh – Pale swordsman (Livor Mortis 2021)
1. Intro
2. Thorns
3. Night descends
4. In the garden
5. Amor
6. Nocturne
7. Amid the stars
8. Lily
9. Crystal
10. Swordsman