Alvorens in 2018 met het self-titled volwaardige debuut op de proppen te komen, bracht het Canadese Nächtlich drie EP’s uit. Nadien bewandelde het duo voornamelijk het pad van de splitreleases (acht stuks in totaal) met tussendoor nog drie nieuwe EP’s (of demo’s) als je wilt. We pikken de laatste en meest relevante qua releasedatum eruit.

Bewitched under hollow nightskies” verscheen op 1 augustus en was te scoren op tape, uitgebracht in een oplage van 200 stuks op Vinland Corpse, het label van Ukeparaave Enviavuasan, de ene helft van Nächtlich. De andere helft gaat bij de naam Gamzhurm en naast Nächtlich hielden ze er in de vorm van Dolmen Shrine, Malphas en Reeking Nightshade nog andere samenwerkingsverbanden op na.

Nächtlich speelt een rauwe vorm van black metal – dat had u waarschijnlijk ondertussen zelf wel al uitgevogeld – met een grote nadruk op keyboards die vervormde spookachtige taferelen creëren, niet alleen in de haast obligate introductie van opener “Hexed candle sodomy“, maar zowat elk nummer wordt van een lugubere toetsenmist voorzien. De sound is lofi, kraakt en piept en de vocalen slaan soms over in hysterisch gehuil en manische toonaarden. Het tempo is slepend van aard met enkele versnellingen maar nooit probeert Nächtlich snelheidsrecords te breken. De riffs zijn verborgen onder gekraak en geschuur en lijken minder van belang te zijn dan de synths, maar toch draagt die repetitieve grondlaag bij tot het soms hallucinogene karakter van deze vijf nachtelijke brakingen.

Hoogtepunten qua akelige atmosfeer zijn wat mij betreft de reeds aangehaalde opener en “The zenith of all curses uttered” waarvan de keyboardmelodieën nog lang blijven nazinderen en bij nachte terug opduiken in mijn ergste nachtmerries. “Bewitched under hollow nightskies” slaat de nagel titelsgewijs op de kop. Mee van hun sterkste werk tot op heden.

JOKKE: 78/100

Nächtlich – Bewitched under hollow nightskies (Vinland Corpse 2021)
1. Hexed candle sodomy
2. Soaring beyond nightskies
3. The zenith of all curses uttered
4. Toiling into endless graves
5. Bewitched under the hollow eye