Marduk, Tiamat, Absu, Melechech, Ishtar, Gilgamesh, … de lijst van metalbands die inspiratie (voor hun naam) vonden in de oude Mesopotamische/Sumerische/Babylonische religie is lang. Een van hen is de Kroatische one-man blackmetalband Ninhursag. Het onlangs digitaal verschenen tweede deel van zijn EP-trilogie “Rite of initiating blessing” vervolgt het verhaal waar het eindigde op de eerste EP en neemt je mee op een reis door oude teksten zoals Egyptische piramideteksten en Sumerische tabletten. Na de introductie op de eerste EP begint alles nu vorm te krijgen en kunnen we zien naar welk pad het ons zal leiden voordat het derde en laatste hoofdstuk uitkomt en alles samenvat. Enshag was bereid om wat licht te laten schijnen over zijn creatie Ninhursag. (JOKKE)

The English version of this interview can be found here.

De “Pannonica regnum diaboli” split met Necrolepsy is de eerste Ninhursag-release die in 2021 openbaar werd gemaakt. Wanneer is het idee voor deze band ontstaan? Was er een lang creatieproces of leidde het idee om Ninhursag te vormen al heel snel tot de eerste muziek die werd geschreven? Wat was eerst: de muziek of het project en het Sumerische concept?
Het idee voor de band was er al lang, ik meen ergens rond 2012/2013. Het kwam allemaal in mijn hoofd op als één geheel, ik pakte de gitaar en dat was het. De enige reden dat ik er niet eerder iets mee heb gedaan, is dat ik niets ken van opnemen en niet over de juiste apparatuur beschikte om opnames te maken.

Naast Ninhursag ben je ook actief met blackmetalband Necrolepsy en deathmetalband Exer, die beide hun muziek voor het eerst uitbrachten in 2021. Is dit het resultaat van meer tijd thuis door te brengen tijdens Covid-lockdowns en meer tijd te hebben om muziek te schrijven?
Niet echt, het enige dat tijdens Corona werd opgenomen was “Rite of initiating blessing part II“, al de rest was eerder opgenomen. Het is gewoon dat we allemaal een vaste baan hebben, ikzelf, maar ook de coverartiest en geluidstechnicus, dus we zitten erg krap qua vrije tijd.

Om nog maar te zwijgen over de jongens van Exer, kijk bijvoorbeeld naar Ivan Keller, geweldige gitarist en een oude vriend. Hij is een leadgitarist in Jelusick, de Marco Mendoza-band, check hem als je dat nog niet deed. Die kerel deelt het podium met jongens als Gus G, ik bedoel, hij is een verdomd beest van een gitarist. Wat ik probeerde te zeggen is dat we vanwege een heel strak schema allemaal muziek uitbrengen als we tijd hebben, sommigen van ons touren met bands en sommigen van ons hebben een reguliere baan naast het maken van muziek.

In de Sumerische mythologie was Ninhursag de aarde- en moedergodin, een van de belangrijkste godheden van het oude Sumerië. Ook bekend als Nintu en soms geïdentificeerd met Ki, was ze voornamelijk een godin van de vruchtbaarheid en heilige bergen. Tempelbronnen identificeren haar als de “ware en grote dame van de hemel”, en koningen van Sumer werden “gevoed door Ninhursag’s melk”. In de legende van Enki en Ninhursag schonk Ninhursag het leven aan acht goden, waaronder Enshag (Enshagag). Waar komt je interesse in de Sumerische mythologie vandaan en waarom heb je er specifiek voor gekozen om je muziek en jezelf te identificeren met Ninhursag en Enshag?
Omdat ik voelde dat dit het juiste was om te doen, en ik voelde me op die manier op mijn gemak. Het had gewoon zo moeten zijn, en ik kan het niet anders zien. Het begon allemaal met Sumerische en Egyptische teksten, ik heb nooit gezegd dat het daar zal stoppen, want dit is nog maar het begin. Zoals onze eerste beschavingen daar begonnen, begon ik ook met mijn muziek.

Ninhursag en Hathor

Ken je de Amerikaanse Black Metalband Ninhursag?
Toen ik met het concept kwam, had de Amerikaanse band Ninhursag nog niets uit. Tegen de tijd dat ik me alles realiseerde en begon op te nemen, bestonden ze, maar zoals ik al zei, ik gaf het concept niet op, ik voelde dat dit het juiste was om te doen. Het maakt me niet uit of er twee, drie of vier Ninhursags zijn.

De teksten zijn gemaakt door teksten uit Engelse vertalingen van originele Egyptische piramideteksten en Sumerische tabletten te combineren. Is dit het resultaat van uren online onderzoek of moest je specifieke boeken of zelfs musea of ​​historici aanspreken?
In Kroatië hebben we niet veel musea, vooral niet met dat soort geschiedenis. En lectuur over dat soort onderwerpen is ook heel moeilijk te vinden. Het enige boek dat ik kreeg was een Servische vertaling van het Egyptische “Dodenboek“, dus dat was het eerste leesmateriaal over dat soort onderwerp. Maar daarna stond vrijwel alles wat ik las eigenlijk online.

De albumcovers zijn vrij abstract. Hoe verhouden ze zich tot de teksten en het concept?
Bij het hoesontwerp voel ik hetzelfde als bij de muziek, het hoort zo te zijn. Ik wou het inderdaad vrij abstract houden omdat het hele concept en dat deel van de geschiedenis voor ons zo lang geleden lijkt en zo wazig is dat we niet weten wat we er echt van moeten denken. Wat is waar, wat had kunnen gebeuren en wat niet?

Tot nu toe zijn er twee delen van de EP-trilogie “Rite of initiating blessing” uitgebracht. Zit er een specifieke visie achter het idee om de muziek uit te brengen en dit verhaal over drie afzonderlijke releases te vertellen? Kun je iets meer uitweiden over het concept van de trilogie?
De driedelige EP is bedoeld als een introductie voor de luisteraars waar Ninhursag over gaat voordat een volledig album zal worden uitgebracht. Het is een initiatieritueel voor de nieuwe luisteraars.

Als ik me niet vergis heeft Ninhursag nog geen contract getekend bij een label. Heb je in de tussentijd met labels gesproken naar aanleiding van de digitale release van de eerste twee EP’s? Zijn er plannen om de drie EP’s in fysiek formaat uit te brengen, misschien zelfs om alle drie de releases te combineren tot één geheel, zelfs zonder de back-up van een label?
Ik heb met niemand contact opgenomen en niemand heeft contact met mij opgenomen. Ik ben van plan dit te doen met het volledige album. Als niemand reageert, ben ik toch van plan om zelf muziek in fysiek formaat uit te brengen.

Er zal allerlei merch zijn, ik werk eraan. Het is alleen dat ik er nog niet over praat voordat alles klaar is. Zoals ik al zei, strak schema en niet veel vrije tijd.

Het promo agency dat mij je tweede EP stuurde, noemde bands als Lvcifyre, Kriegsmaschine, Svartidauði, Misþyrming, Zhrine, Schammasch en Ondskapt in de promotietekst. Is dit promo talk of herken je deze referenties? Voor mij klinkt de IJslandse band Zhrine het meest logisch in termen van vergelijkingen.
Ik weet niet of sommige mensen mijn muziek met die bands hebben vergeleken, maar het werd meegegeven als referentie voor mensen om te weten wat ze kunnen verwachten. Maar ik ben het zeker eens met de Zhrine-vergelijking, omdat ik veel werd beïnvloed door de IJslandse blackmetalscene en vooral Zhrine.

Je muziek is nogal technisch. Ik ben niet zo dol op de nummers op de split release omdat ze voor mij persoonlijk teveel gitaarmasturbatie zijn, terwijl er op de EP’s meer ruimte is voor atmosfeer. Is het moeilijk om de balans te vinden tussen techniek, sfeer en het schrijven van goede nummers?
Ik werd qua gitaarspel veel beïnvloed door zowel death- als blackmetalmuziek. Ik hou van beide op dezelfde manier. De split is iets anders en dat gebeurde enkel op die release. De Ninhursag-muziek gaat qua concept en atmosfeer in de richting van de EP’s evolueren, ik ga met Ninhursag in geen enkele technische richting meer mee.

Je koos voor een vlekkeloze en kraakheldere productie met veel power en een zeer goed drumgeluid hoewel ze geprogrammeerd zijn. Ben je 100% tevreden over het geluid en de productie?
Ja, ik ben tevreden. Gezien de apparatuur die we gebruikten, en onder welke omstandigheden alles is vastgelegd, ben ik meer dan tevreden. Ik bedoel, alles is opgenomen in een thuisstudio en we zijn erin geslaagd om dit soort geluid te krijgen.

Heb je er ooit aan gedacht om met een drummer van vlees en bloed te werken?
Ja, er was een gesprek met iemand wiens naam ik nog niet zal noemen, maar met de tijd zal er een aankondiging zijn.

Qua visuele presentatie besloot je je gezicht/identiteit te verbergen achter een zwarte hoodie (vergelijkbaar met een band als Mgła). In de tekst van “The hymn of the fifty names of Marduk” is er een regel die luidt: “Black-headed men will adore him on earth, the subjected shall remember their God, at his word they shall worship the Goddess”. Verwijst je visuele voorstelling naar deze in het zwart gehulde mannen?
Ja inderdaad! En het is makkelijker en minder tijdrovend om een ​​zwarte gezichtsloze hoodie aan te trekken dan om corpse paint op te doen haha. Het was altijd pain in the ass om die shit eraf te wassen, dus beter op deze manier.

Ik moet toegeven dat ik niet zo bekend ben met de Kroatische blackmetalscene. Buurland Bosnië en Herzegovina daarentegen heeft momenteel een zeer interessante rauwe blackmetalscene die zich voornamelijk afspeelt rond de Black Plague Circle. Hoe zit het met black metal in Kroatië? Wat zou de reden kunnen zijn dat Kroatië niet erg productief is op het gebied van black metal? Zijn er goede bands te noemen en hoe heb je het genre zich de afgelopen jaren in jouw land zien ontwikkelen?
In Kroatië hebben we een aantal blackmetal-YouTubers zoals Sablast uit Zimorog en Boris Tryglav uit Tryglav, maar we hebben niet veel blackmetalbands. We hebben niet eens veel mensen in Kroatië in het algemeen, we zijn met zo’n 4 miljoen, dat is ook één van de redenen. Enkele van mijn persoonlijke favorieten zijn Pogavranjen, Bednja en Sitis, zoek ze maar eens op.

In Kroatië gebeurt er op dit moment veel van die dissonante shit in de muziek en daar ben ik blij mee, want daar hou ik van. Jarenlang gebeurde er niets, maar de laatste tijd denk ik dat de Kroatische metalscene de goede kant op gaat.

Wat heeft de toekomst in petto voor Ninhursag, Exer en Necrolepsie?
Een shitload haha. Ik ben de laatste tijd erg druk met componeren, dus wees niet verbaasd als er in een hele korte tijd twee volledige albums en het derde deel van de EP uitkomen.