Dankzij Gryftigæn, Funeral Fullmoon, Wrathprayer, Hetroertzen, LvxCælis, Die Kunst der Finsternis, Kerasfóra, 13th Temple en ongetwijfeld nog enkele bands die ik vergeten ben, is Chileense black metal al lange tijd geen onbeschreven blad meer voor ons. Funeral Fullmoon’s Magister Nihilifer Vendetta 218 houdt er meerdere andere bands en projecten op na en één van hen is Faustian Spirit waarvoor de zanger een bloedpact sloot met gitarist/bassist N. Psicopompos en drummer Knoʯmenon. In het jaar van de plaag verscheen een eerste self-titled demo en nu is het tijd voor een eerste langspeler die de gevleugelde titel “Blessed by the wings of eternity” meekreeg en in Europa op 6 juni jongstleden via Inferna Profudnus Records als digi-CD verscheen; de LP komt in het najaar.

Geen van de drie demotracks werd gerecycleerd voor dit volwaardige debuut waardoor “Blessed by the wings of eternity” acht gloednieuwe composities bevat. Faustian Spirit kiest doorgaans niet voor lange songs, met het meer dan acht minuten durende “Sanguinem drakonis” (dat iets over halfweg en voor het bezwerende einde wel wat inkakt) en “Sol intempesta” (dat net geen zeven minuten duurt) als uitzonderingen op de regel. Het trio koos voor een sound die even gortdroog als onze zomer klinkt maar waar alle accenten en instrumenten (hallo basgitaar!) goed doorheen sijpelen. Reeds vanaf de eerste luisterbeurt klinkt de sinistere black metal van Faustian Spirit bekend in de oren zonder dat er een bepaalde band als onbetwiste inspiratiebron kan aangeduid worden. De duisternis die in de anti-kosmische vibraties van de nummers én het knappe cover artwork van Beatriz Wolf Artworks gecapteerd zit, klinkt vastberaden en de melancholische en sombere melodieën nestelen zich vanaf de eerste kennismaking in je geheugen.

Doorheen het blackmetalgeweld is er ook plaats voor instrumentale, akoestisch vertolkte nummers zoals “The Faustian archetype” en “Die Minnensänger“. In het eerstvermelde nummer komen de Latijns-Amerikaanse roots in het gitaarspel bovendrijven terwijl keyboards op de laatstgenoemde song een eerder middeleeuwse stempel drukken. Wanneer het songmateriaal erom vraagt wordt dit door glorieus of eerder somber klinkend toetsenspel ingekleurd en ook outro “Gazers of Tehiru” werd volledig op keyboard uitgevoerd. Het tempo ligt doorgaans hoog, zonder dat ik daarbij het gevoel heb naar een typische blastbeatband te zitten luisteren, maar er is zeker ook plaats voor dynamiek zoals in “Sol intempesta“, mijn persoonlijke favoriet. Hier word voortdurend heen en weer geschipperd tussen versnellingen en mid-tempo passages en er is ruimte voor een lang introvert akoestisch stuk vergezeld van gesproken woord en een mooie epische gitaarlead. Ook de sterke openingsriffs van “Nullification“, het melodieuze titelnummer en het reeds vermelde “Sol intempesta” mogen niet onvermeld blijven.

Second wave black metal is onvergankelijk en zal binnen 100 jaar ongetwijfeld nog steeds bands inspireren. Ook Faustian Spirit eert de hoogdagen van het door ons geliefkoosde genre en doet dat op een heel overtuigende manier. Aanrader!

JOKKE: 81/100

Faustian Spirit – Blessed by the wings of eternity (Inferna Profundus Records 2022)
1. Nullification
2. Mysterivm veritas silentivm
3. The Faustian archetype
4. Sanguinem drakonis
5. Blessed by the wings of eternity
6. Die Minnensänger
7. Sol intempesta
8. Gazers of Tehiru