The English version of this review can be found here.

Af en toe duikt er een plaat op in de zee van ondermaatse tot (eerlijkheidshalve) oerdegelijke releases die je zo bij je strot grijpt dat je er even niet goed van bent. “A vial of putrid hockle”, de tweede Odious Hiss demo uit 2021, was zo’n plaat. Waar de eerste uiting, “Adherence to the forbidden divination”, hoegenaamd meer rechtdoorzee klonk dankzij een met momenten op industrial geschoolde drumcomputer die je nietsvermoedende gehoord verpulverde terwijl de schampere restanten in stukken werd gehakt door venijnige blackmetalriffs, kregen we op de tweede demo ijskoude, meeslepende en van exact de juiste hoeveelheid lo fi-worship voorziene fuck off punk black metal voorgeschoteld.

Nihtgenge ofte Ashworm, (Aad Sleck, Wælcwealrn, Blodryne, enzovoort), eigenaar van Hotchin Pit en Rabid-Attack Corps, alsook de enige verantwoordelijke voor de brok auditieve vitriool die hier voor u beschreven staat, slaat met een thematische en muzikale verderzetting van het voorgaande werk toe op “Acrid portal incantation” – gelukkig van een quasi gelijkwaardig kaliber, met vijf songs die beklijven en onthutsen zoals maar weinigen dat doen. Odious Hiss voelde allerminst de nood om zijn formule onder de loep te nemen voor deze nieuwe demo; de riffs snijden nog steeds door merg en been, de vocals klinken andermaal heel erg demonisch en distorted, het drumwerk wederom ruig, mechanisch en ongebreideld agressief. De melodieuze, dreunende en zenuwslopende repetitieve gitaarlijnen bouwen genadeloos op tot een smerige climax doordrenkt met oer-Britse afgunst voor alles en iedereen. Tegelijkertijd blijft het gitaarwerk vrijwel meteen in je grijze massa plakken, ondanks het uitermate rauwe karakter van de muziek. Een avontuurlijke zoektocht naar de ideologische overtuigingen van deze band leverden weinig op, behalve een klaarblijkelijke liefde voor het culturele erfgoed waarvoor het enge Noorden van Engeland garant staat, en daarbij werd de appreciatie voor deze ontiegelijk mensonterende sonische razernij onherroepelijk op de eerste plaats gezet. Deze release werd voor de gelegenheid trouwens opnieuw voorzien van een albumhoes waarop zwart-witte schaakbordpatronen scherp afsteken tegen een uit de hel verrezen hofnar die, gewapend met twee botte kapmessen, het feestje in gang komt trappen. Waar zijn die handjes? 

JULES: 84/100

Odious Hiss – Acrid portal incantation (Horrible Room 2023)
1. Acrid portal incantation  
2. Blood that stinks  
3. Conjurations of the heinous man  
4. Intravenous phlegm  
5. Virulent rune alchemy