Het zijn mooie tijden voor liefhebbers van symfonische black metal. Zo was er vorige week nog het knappe debuut “The ravening” van het Finse Argenthorns, en quasi tegelijkertijd laat ook landgenoot Vargrav nog eens van zich horen. Op een derde langspeler is het nog even wachten, maar V-Khaoz trakteert ons in tussentijd wel al op een maxi-single.

Met slechts één nieuwe song misschien dus wel een mager beestje maar als bonus werden ook de twee oudste Vargrav-composities toegevoegd die in het verleden weliswaar al beschikbaar werden gesteld op een speciale bonus 7 inch die bij de vinylversie van “Netherstorm” te verkrijgen was en waarvan “Ancient queen” natuurlijk een cover van het almachtige Emperor is, maar dat hier een wat modernere sound meekreeg vergeleken met het origineel. “The glory of eternal night” heeft zijn naam niet gestolen en is een fantastisch symfonisch blackmetalepos dat aan de wieg van Vargrav lag. Als toetje krijgen we nog een liveversie van het titelnummer van het debuut mee, maar die opnames stellen wat teleur want de grandiositeit van het nummer gaat compleet verloren door de toch behoorlijk slechte opnamekwaliteit.

Encircle the spectral dimension” zal ook op de komende langspeler te horen zijn en laat het allerbeste vermoeden voor die plaat. Vargrav weet zichzelf namelijk te overstijgen op dit magistrale symfonische blackmetalnummer waarin grootheden als Dimmu Borgir (riffs en toetsenspel) en Emperor (de hese screams en symfonische elementen) volop geëerd worden. De zweep gaat er meteen stevig op en pas na een tijdje mengen kosmische toetsen zich in de strijd, maar ze sneeuwen nergens de gitaarriffs onder. Aan het einde toe zorgen verhalende heldere vocalen nog voor wat extra cinematografische grandeur. Ondertussen is Vargrav trouwens met een volledige line-up actief waarin we naast bandbrein/keyboardspeler V-Khaoz (o.a. Druadan Forest, Embryonic Slumber, Grieve, Olio Tähtien Takana en Sorgetid) ook de omstreden Satanic Warmaster-frontman Graf Werwolf von Armageddon op zang terugvinden evenals gitarist/bassist Trollhorn of the Black Harvest en drummer Baron M. Tarwonen. Het werken met een slagwerker van vlees en bloed levert een wat vollere en meer krachtige sound op vergeleken met “Netherstorm” en “Reign in supreme darkness” waarop de drums digitaal/geprogrammeerd waren.

Leuke opwarmer voor de op til zijnde derde full-length!

JOKKE: 84/100

Vargrav – Encircle the spectral dimension (Werewolf Records 2023)
1. Encircle the spectral dimension
2. The glory of eternal night
3. Ancient queen (Emperor cover)
4. Netherstorm