Ekrom is een nieuwe blackmetalband afkomstig uit het donkere en koude Noorwegen. De band klinkt uitzonderlijk oud en zit boordevol vuur dat begin jaren ’90 het land (letterlijk) in de fik stak. Daardoor misschien niet verrassend dat deze band het werk is van twee oude zielen: drummer Thomas Ødegaard (aka Tex Terror, oude drummer/zanger van Nocturnal Breed) en zanger/multi-instrumentalist Kharon, een van de eerste leden van het Noorse Covenant. Ekrom maakte hun publieke debuut in november 2022 met de EP “The black flames of Seth“, aanvankelijk alleen digitaal, maar afgelopen maart volgde een supergelimiteerde taperelease. Het was een veelbelovende teaser voor het debuut “Uten nådigst formildelse” dat op 6 juni door Edged Circle Productions zal worden uitgebracht. We spraken met Kharon net na de release van de EP om meer te weten te komen over deze magnifieke nieuwe ster aan het Noorse blackmetalfirmament en praatten enkele weken geleden nog even bij. (JOKKE).

The English version of this interview can be found here.

Laten we dit interview beginnen met ons wat inzicht te geven in de vorming van de band. Welke vonk ontstak de Ekrom-vlam?
Ik startte Ekrom omdat ik muziek wilde recreëren die me hetzelfde gevoel gaf als halfweg de jaren ’90 toen ik Burzum, Emperor, enz. draaide. Ik begon Ekrom ongeveer 2,5 jaar geleden als een eenmansband en Tex vervoegde me anderhalf jaar geleden.

Drummer Tex (Thomas Ødegaard) is vooral bekend door zijn werk met black/thrashmetalband Nocturnal Breed en jij hebt een verleden in het legendarische Covenant want je speelde mee op hun debuutplaat “In times before the light“.
Correctie: Ik speelde niet op die plaat, maar was de bassist op de Covenant-demo “From the storm of shadows“. Ze hadden iemand nodig om bas te spelen op de demo, dus vroeg Thanatos of ik het wilde doen. We zaten toen op dezelfde school, dus we gingen veel met elkaar om. Het was niets meer dan dat.

Je leek jarenlang van het toneel te zijn verdwenen (althans volgens de info op Metal Archives waar geen andere activiteiten worden genoemd). Ben je de afgelopen 2 decennia nog actief geweest als muzikant?
Ik was niet erg actief met muziek tussen 2000 en 2019, maar ik had wel een aantal projecten lopen zoals de industrial deathmetalband Panserdivision begin 2000. We brachten een demo uit genaamd “Killing the Brutes“.

Volgde je het blackmetalgbeuren in deze periode?
Ik verloor begin 2000 een beetje van mijn enthousiasme voor black metal. Er was geen mysterie meer, de dingen waren zo commercieel geworden.

Denk je dat de situatie nu beter is? Wat deed de vonk voor black metal weer ontbranden?
Voor mij persoonlijk denk ik dat ik het oude gevoel weer een beetje heb teruggevonden, maar ik luister vooral naar platen uit de jaren ’90 en zelden naar nieuwere releases. Ik weet eigenlijk niet goed waarom ik weer black metal wilde spelen.

In de vroege tot midden jaren 2000 ontstond er een nieuwe specifieke golf van black metal uit Noorwegen, gecentreerd rond de stad Trondheim, voorheen bekend als Nidaros. De term “Nidrosian Black Metal” werd voor het eerst gecreëerd rond 2004, toen “Norwegian Black Metal” begon te kelderen, maar toch prezen veel labels en mensen over de hele wereld alles wat uit jouw land kwam. Ben je het eens met de tegenreactie van deze Nidrosiaanse scène? Denk je dat ze Noorse black metal weer gevaarlijk en opwindend hebben gemaakt?
Eerlijk gezegd heb ik nog niets gehoord van de muziek die uit deze Nidrosian blackmetalscene komt. Ik kan er dus niet echt iets over zeggen.

Kun je enig licht werpen op het interessante verhaal dat achter de bandnaam schuilgaat?
Onze bandnaam Ekrom verwijst naar een bos/moeras uit mijn woonplaats. Het bijzondere aan die plek is dat hier de laatste executie van Noorwegen in vredestijd plaatsvond. De executie werd uitgevoerd op een man genaamd Svartbækken die onthoofd werd. Dit gebeurde in 1876. Hij werd geëxecuteerd omdat hij op brute wijze een 19-jarige man genaamd Even, die op weg naar huis was, met een bijl had vermoord.

Wat is jouw persoonlijke mening over de doodstraf en denk je dat het uitzitten van een 21 jaar levenslange gevangenisstraf lang genoeg is om criminelen en moordenaars terug te laten keren in de samenleving?
Ik probeer muziek en politiek niet zo vaak te mixen, dus terug naar muziek.

Svartalv (Nocturnal Breed, ex-Gehenna, ex-Satyricon) en Kenneth Skårholen (Wyruz, ex-Criterion, Tidfall) treden op als gastvocalisten. De keuze voor Svartalv lijkt geen toeval want er is blijkbaar een interessante link met het verhaal achter de bandnaam?
Ik denk dat Svartalv één van de coolste blackmetalvocalen heeft die er zijn. Ik krijg altijd koude rillingen van de nummers die hij zong op Gehenna’s “Second spell”. Dus vroeg ik hem of hij de zang van een nummer voor ons wilde doen toen ik hem bezocht. Toen hij de naam Ekrom hoorde en ik zei dat de naam was ontleend aan de plaats waar Svartbekken werd geëxecuteerd, was hij meteen aan boord aangezien Svartalv familie is van Svartbekken die zijn overgrootvader was.

Met Skårholen speelde ik begin jaren ’90 in Criterion (hij is ook een erg goede drummer). Hij stuurde me enkele nummers waarop hij zong en ik dacht meteen dat zijn stem perfect zou passen bij sommige van mijn nummers.

Op welke nummers horen we beide heren zingen en waren zij verantwoordelijk voor de teksten?
Svartalv zingt op “I djevelens skygge” dat je kunt horen op onze Bandcamppagina. Hij schreef er ook de tekst voor. Ik was ongelooflijk blij met zowel de zang als de teksten. Hij deed het super en ik denk dat zijn zang het nummer naar nieuwe hoogten bracht.

Skårholen zingt op de nummers “The black hearted ragana” en “When I enter the world of unknown“. De teksten voor die nummers werden door mij en Skårholen samen geschreven. Deze twee nummers zijn te vinden op de aanstaande langspeler “Uten nådigst formildelse“. Het nummer “The black hearted ragana” werd zo rauw als de hel met zijn zang erop.

Wat zijn enkele van de onderwerpen die in de songteksten aan bod komen?
We zingen over onderwerpen zoals hekserij, heksenverbranding, misantropie, er niet bij horen en over de geschiedenis van Svartbekken op het eerder genoemde “I djevelens skygge“.

Welke bands zou je als invloedrijk beschouwen voor de muziek van Ekrom?
Ik zou zeggen dat bands als vroege Gehenna, Emperor, Burzum en Funeral Mist Ekrom het meest hebben beïnvloed.

Drie nummers werden digitaal beschikbaar gesteld op jullie Bandcamppagina als voorproefje voor het aanstaande debuutalbum. Wat kun je ons al vertellen over het debuut qua releasedatum, label, fysieke formaten, etc.?
Ekrom heeft getekend bij Edged Circle Productions en is daar erg blij mee. We hebben nu de mastertape voor ons debuut “Uten nådigst formildelse” naar de vinylperserij gestuurd, dus we zijn nog niet zeker van een exacte releasedatum (6 juni is inmiddels vastgelegd als internationale releasedatum; ADDERGEBROED). Het album verschijnt op vinyl, CD en op Spotify.

We maken ook een cassetteversie van onze demosongs met de titel “The black flame of Seth” die op 66 exemplaren gelimiteerd is en kan worden aangekocht via onze Bandcampsite.

Waar komt het angstaanjagende artwork van de demo vandaan? Welke personages kunnen we zien?
De hoes van de demo is afkomstig van een schilder genaamd László Mednyánszky en heet “‘”Old man’s death“. Het schilderij toont de dood van een oude man, liggend in bed omringd door duisternis. De figuur van de dood, afgebeeld als een donkere en onheilspellende schaduw, doemt op boven de oude man.

De tape bevat ook demoversies van de 3 nummers. Maak je altijd volledige demo’s voordat je de studio ingaat? Is er iets magisch gebeurd tijdens het opnameproces waardoor sommige nummers of passages beter zijn geworden dan verwacht?
Ik neem altijd alle nummers thuis op met geprogrammeerde drums, zodat we een sjabloon hebben voordat we beginnen met opnemen. In de studio en terwijl we de drums opnemen, bespreken we hoe de drums en synths moeten zijn. Tex komt vaak met ideeën waar ik zelf niet aan had gedacht.

Met uitzondering van “I djevelens skygge” zijn alle songteksten in het Engels geschreven, maar je koos toch voor een Noorse albumtitel. “Uten nådigst formildelse” betekent zoiets als ‘zonder barmhartige verzoening’. Zit er een diepere betekenis achter deze woorden en is er een verband met sommige nummers?
Uten nådigst formildelse” is wat de rechter tegen Svartbækken zei toen hij ter dood werd veroordeeld. Het heeft geen speciale band met een van de teksten, maar het verwijst wel een beetje naar de tekst die Svartalv schreef voor “I djevelens skygge“, het nummer dat hij zingt over Svartbækken. Ook vonden we dat een Noorse tekst daar het beste bij paste.

Uten nådigst formildelse” voelt als een meeslepende ervaring aan, net zoals die oude Noorse blackmetalklassiekers die de luisteraar van de realiteit scheiden en portalen naar het hiernamaals of droomwerelden openen. Is escapisme voor jou de belangrijkste ‘waarde’ in blackmetalmuziek of wat zoek je in dit muziekgenre?
Sfeer is voor mij alles als het om muziek maken en luisteren gaat. Ik probeer muziek te schrijven die de luisteraar meeneemt op een reis. Dus ja, je kunt zeggen dat escapisme belangrijk voor me is als ik muziek componeer.

Hoewel er momenteel geen tekort is aan bands/platen die klassieke black metal uit de jaren ’90 aanbieden, klinken niet veel bands erg authentiek. Is authenticiteit ook belangrijk voor jou?
Het is voor mij niet zo belangrijk dat de muziek die ik maak of beluister op enigerlei wijze authentiek moet zijn. Zoals je kan horen klinkt “Uten nådigst formildelse” op geen enkele manier vernieuwend. Ik denk dat escapisme belangrijker is.

Ook doet het grijzige hoesontwerp erg denken aan black metal uit de jaren ’90. Wie schilderde deze cover en werd deze speciaal op jouw verzoek uitgevoerd?
De albumhoes voor “Uten nådigst formildelse” werd geschilderd door een Noorse schilder genaamd Heidi Irene Kainulainen. Een vriend van mij had dat schilderij en ik vond dat het goed bij de muziek van Ekrom paste. We hebben enkele wijzigingen aangebracht aan de cover zodat deze nog beter bij Ekrom past. Ik ben erg blij met het resultaat.

Hoe is het leven in Løten, Innlandet en zijn er nog andere (black)metalbands uit deze regio die het vermelden waard zijn?
Eind jaren ’90 en begin jaren 2000 waren er enkele metalbands in Løten. De bekendste zijn waarschijnlijk Criterion en Tidfall. Tegenwoordig weet ik niet veel over de muziekscene in Løten, maar Wyruz is een band die deels in Løten is gevestigd.

Zijn er plannen om Ekrom mee het podium op te nemen om optredens te geven?
We hebben gesproken over live spelen met Ekrom en we hebben iemand gevonden die live met ons kan spelen. We zijn nu begonnen met repeteren voor liveshows. Hopelijk zijn we klaar om deze zomer/herfst enkele concerten te geven.