Liefhebbers van zwartmetaal in de stijl van oude Covenant, oude Gehenna of het dikwijls over het hoofd geziene Mactätus dienen deze review aandachtig te lezen want in de gedaante van Ekrom dient zich een veelbelovende nieuwe speler aan op gebied van Noorse black metal met (weliswaar eerder subtiele) symfonische trekjes. Ekrom mag dan wel een nieuwe naam zijn, de individuen erachter hebben hun sporen reeds achtergelaten. Ekrom is immers het geesteskind van zanger/gitarist/keyboardspeler Kharon, die in een ver verleden deel uitmaakte van Covenant, en drummer Thomas Ødegaard is gekend van ondermeer Nocturnal Breed. Deze “The black flames of Seth” demo laat een eerste voorproefje horen van de full-length die binnen enkele maanden via Edged Circle Productions zal verschijnen.

Aftrappen doet het duo met het duistere “I djevelens skygge” dat een juiste balans tussen ijskoude Noordelijke agressie en subtiele toetsen laat horen en voorts een goede flow en drive bevat. Voor het nummer werd Kenneth “Destroyer” Svartalv (Nocturnal Breed, ex-Gehenna) als gastzanger aangetrokken en dat bleek niet zonder gegronde reden te zijn, maar daarover lezen jullie binnenkort meer in het gesprek dat ik in tussentijd heb gehad met Kharon. Op het mid-tempo “The black flame of Seth” is mastermind Kharon zelf als zanger te horen en wat een sappige en naargeestige scream heeft die man zeg! Het resulteert in een behoorlijk creepy en angstaanjagende song. Dan rest er nog “Bell witch“, het meest snelle nummer van de drie, waarop die typische Noorse folkinvloeden in de pakkende en catchy melodielijnen doorschemeren. Sommige gitaarriffs in de songs lijken ook wel een invloed van Mayhem’s “De mysteriis dom sathanas” mee te dragen, evenals de productie van de demo, nooit fout natuurlijk. De toetsen worden trouwens steeds als verrijkend gloriemiddel ingezet en zijn nooit de fundering van een nummer.

Drie erg veelbelovende songs die elk een ander facet van het Ekrom-geluid laten horen dat geworteld is in de Noorse traditionele black metal van de jaren ’90 en waarin geen greintje moderne invloeden te bespeuren valt. In afwachting van die eerste langspeler zal deze demo de komende weken nog heel wat in mijn play list passeren. Hij is weldra trouwens ook als een op 66 exemplaren gelimiteerde cassette te koop via Bandcamp. Snel toeslaan is de boodschap!

JOKKE: 87/100

Ekrom – The black flames of Seth (Eigen beheer 2023)
1. I djevelens skygge
2. The black flame of Seth
3. Bell witch