Cepheide is altijd al een graag geziene gast geweest op dit platform. In 2021 rommelde het wat in de line-up van deze Franse rauwe en atmosferische (post)blackmetalband waardoor Gaetan Juif aka Joseph Apsarah als enige overbleef. Dat weerhield hem er echter niet van om aan het einde van dat jaar “Les échappées” als ‘soloplaat’ uit te brengen. Er werd wat experiment aan de gekende Cepheide-sound toegevoegd maar qua beklijvendheid kon niet worden getipt aan het oudere werk.

Dat is niet het geval voor dit “Conséquences” want “I” hakt meteen diep in onze emotionele huishouding. De bedoeling van deze EP was om terug naar de rauwere begindagen van Cepheide terug te keren, zonder dat er synths of mastering aan te pas komt, een beslissing die we alleszins niet betreuren en duidelijk hoor- en voelbaar is. De twee songs voelen dan ook erg organisch aan, haast alsof de band vlak naast mij staat te musiceren terwijl ik deze woorden typ. Gaetan staat er hier trouwens niet alleen voor, want de zanger/gitarist/drummer werd bijgestaan door bassist Hugo Beauzee-Luyssen die ook op “Saudade” te horen was. Groots klinkende apocalyptische klanktapijten wikkelen zich als een warm deken rondom de rauwe existentiële black metal met kosmische trekjes terwijl het tempo meermaals dat van de snelheid van het licht evenaart. In acht minuten krijgen we de ene na de andere pakkende apotheose te verwerken…impressionant!

II” laat zich van zijn iets meer experimentele kant zien, er moeten immers bijna 17 minuten gevuld worden en dan kan er al eens iets anders uitgeprobeerd worden. Er is in deze kolossale compositie dan ook ruimte voor een oosters en mysterieus aanvoelende interlude en wat subtiele elektronische percussie en het tempo gaat ook al eens serieus de dieperik in waarbij een zwaar ronkende basgitaar voor een pulserende onderstroom zorgt. Maar evengoed vult het duo elke vierkante centimeter van mijn woonkamer met hun intense en megalomane weidse melodieën. Nog even meegeven dat beide composities 100% instrumentaal worden gebracht, maar dat vocalen geen seconde gemist worden.

Conséquences” geldt momenteel blijkbaar spijtig genoeg als een eindhalte voor Cepheide want Gaetan besloot de band on hold te zetten. Of dit definitief al dan niet voorlopig is zal de toekomst uitwijzen. Wij vinden dit absoluut triest nieuws want met “Conséquences” is Cepheide opnieuw op kruissnelheid.

JOKKE: 87/100

Cepheide – Conséquences (Eigen beheer 2023)
1. I
2. II