Reeds vijf maanden lang passeert “Uten n​å​digst formildelse“, het volwaardige debuut van de Noorse blackmetalband Ekrom, wekelijks in mijn playlist; ik ben dan ook erg verheugd nu eindelijk mijn mening over deze sterke schijf met jullie te kunnen delen. Met drummer Thomas Ødegaard (aka Tex Terror, oude drummer/zanger van Nocturnal Breed) en zanger/multi-instrumentalist Kharon (ex-Covenant) treffen we in Ekrom twee ervaren rotten in het vak aan. Al onze zintuigen werden een eerste keer geprikkeld met de fantastische demo “The black flames of Seth” waarop enkele maanden terug drie voorproevertjes van de eerste full-length gepresenteerd werden. En oh wat smaakte dat naar meer!

Wat me van in het begin erg triggerde was de gastbijdrage van Kenneth “Destroyer” Svartalv (Nocturnal Breed ex-Gehenna en ex-live Satyricon-lid) daar ik een zwak heb voor de Gehenna-platen waarop de Noor te horen is. Svartalv neemt de vocalen op “I djevelens skygge” voor zijn rekening en schreef tevens de tekst voor dit in het Noors vertolkte nummer daar er een persoonlijke link is met de thematiek ervan evenals de betekenis achter de bandnaam (dat konden jullie al lezen in het interview met de band). Ook Kenneth Skårholen, waarmee Kharon begin jaren ’90 in de band Criterion speelde, zingt op enkele nummers, nl. het slepende en mid-tempo “The black hearted ragana”, dat lekker rauw uitpakte, en afsluiter “When I enter the world of unknown“. Beide heerschappen beschikken over een fantastische blackmetalstrot, maar laat ons niet vergeten dat ook Kharon’s zangprestatie op de vijf andere songs niet te versmaden is. Vooral op het dreigende “The black flame of Seth“, waarop subtiele toetsen voor extra cachet zorgen, verkeert hij vocaal in topvorm, terwijl de zang in “Abyss of eternity” dan weer een klein beetje vervormd lijkt en daardoor naar Shagrath’s zangtimbre neigt.

Ook de gitaarriffs vind ik heel de plaat lang behoorlijk sterk uitpakken, daar zit de invloed van oude-Mayhem in nummers als de snelle, ietwat thrashy opener “Bell witch“, “The black flame of Seth” en hekkensluiter “When I enter the world of unknown” ongetwijfeld voor iets tussen. Zelf geeft Kharon ondermeer bands als Emperor en Gehenna als invloed aan, maar de toetsen worden bij Ekrom toch wel net iets minder prominent in de spotlights gezet, hoewel ze belangrijk blijven voor extra sfeerschepping en meermaals nog voor dat tikkeltje extra zorgen. In “Misanthropy void“, dat met een ingetogen en beklijvend stukje akoestisch gitaargetokkel start, en persoonlijke favoriet “I djevelens skygge” spelen ze een wat grotere rol, net als in het hieronder te beluisteren “My end“, met zijn zeven minuten het langste nummer op “Uten n​å​digst formildelse“, dat sterk en bevlogen gitaarspel afwisselt met dynamische drumpatronen, heel wat (haast opbeurende) toetsen en creepy vocalen.

’t Is nu niet dat Ekrom het warm water opnieuw uitvindt, maar met de geliefde bouwstenen van jaren ’90 Noorse black metal werden wel acht pakkende en enorm sterke composities geschreven die maken dat het dynamische en van escapisme druipende “Uten nådigst formildelse” evengoed dertig jaar geleden had kunnen uitgebracht geweest zijn waardoor het vandaag de dag een klassieker had geweest. Het album klinkt zowel knapperig als helder en op de een of andere manier tegelijkertijd compact, en straalt een sfeer van mysterie en mystiek uit zoals het was in de donkerste jaren negentig. The past is alive, weet je wel.

My time will come!” horen we in de afsluiter “When I enter the world of unknown” gescreamd worden, wees daar maar zeker van Ekrom! Tenzij Vemod en Whoredom Rife dit jaar nog met nieuw plaatwerk afkomen, lijkt het me straf dat er nog Noorse black metal zou uitkomen die aan dit ge-wel-di-ge “Uten nådigst formildelse” kan tippen! Ik hoop dan ook dat jullie allemaal reeds een pre-order bij Edged Circle Productions hebben lopen.

JOKKE: 92/100

Ekrom – Uten n​å​digst formildelse (Edged Circle Productions 2023)
1. Bell witch
2. The black flame of Seth
3. The black hearted ragana
4. Abyss of eternity
5. Misanthropy void
6. I djevelens skygge
7. My end
8. When I enter the world of unknown