Ik ken de muziek van deze band pas een dik jaar nu. Had wel al vaker de naam Tragedy horen vallen, maar daar bleef het bij. Tot ik ze vorig jaar op een doordeweekse dag in een stijf uitverkocht Duits kraakpand live aan de gang zag. De hele atmosfeer om de band is een sfeer die eerder uitzondering dan regel is in de muziekwereld. Pure en oprechte passie voor de muziek staat voorop. De band kiest er bewust voor om in de underground te blijven; nauwelijks informatie online te vinden, geen promotie voor aankomende tours, eigen label, met name spelen in kraakpanden voor een paar euro entree en fatsoenlijke merchandise- prijzen. De mannen komen dan ook alleen om te spelen. Nauwelijks interactie met het publiek en gewoon van begin tot eind, pak hem beet driekwartier, doorlopend vol overgave knallen. Tijdens het naronken van het ene nummer, wordt het volgende nummer al ingezet en het publiek gaat helemaal los. Het mysterieuze, de muziek en de live reputatie samen geven de band de cult-status die ze hebben en koesteren. Muzikaal is het crust wat de heren maken. Zwaargestemde crust punk/hardcore/metal met een melancholisch en melodieuze vibe. Met name op de twee laatste platen (“Nerve damage” en “Darker days ahead”) zijn de metalinvloeden meer aanwezig en klinken de nummers op de laatste plaat meer gevarieerd, gestructureerd en toegankelijk. Er wordt echt tijd genomen om de nummers goed doordacht op te bouwen en af te ronden. Voor de doorgewinterde crusters wellicht net iets te doordacht, maar het zal wel volledig geaccepteerd worden omdat de typische Tragedy sound zeker erin verwerkt zit en het ook past bij de eigenzinnige stijl van de band.  Het tempo ligt op “Darker days ahead” geregeld wat lager en daarmee krijgt de gehele plaat een zwaarmoedig doomy karakter, wat goed past bij de albumtitel. Heerlijk hoe nummers als “No cemeteries here”en “The grim infinite” langzaam worden opgebouwd om vervolgens aan te zwellen tot zalig lompe up-tempo riffs en vervolgens weer terugzakken naar down-tempo passages met korte pessimistische solo’s. De productie is lekker vol en geeft de hele plaat extra kracht om over je heen te walsen. Ik geloof dat “Darker days ahead” een mooie brug kan zijn tussen en waardering kan krijgen van de crust, punk, hardcore en metal liefhebbers. Ik raad dan ook van harte aan om deze plaat en band te checken en steunen.

TMP: 89/100

Tragedy-Darker days ahead (Tragedy Records 2012)
1. No cemeteries here
2. Close at hand
3. The grim infinite
4. The feeding hour
5. Wail of sirens
6. Darker days ahead
7. Black against night
8. Power fades