Fuck, het zal je maar overkomen, in Ijsland wonen en dyslexie hebben. Sólstafir gaat nog net, maar begin niet over black metal bands zoals Svartidauði, Eyjafjallajökull en dus ook Árstíðir Lífsins. Deze brengt twee jaar na “Jötunheima dolgferð” de opvolger van desbetreffend debuut uit. “Vápna lækjar eldr” trekt net als zijn voorganger een zeventig minuten en sluit tevens naadloos aan op de voorgaande uitgestippelde koers. De vaart de noordse route van de Vikingen. Verwacht hier geen vergelijkingen met het meer epische Bathory, Enslaved of godbetert Amon Amarth. Árstíðir Lífsins pakt het sfeervol aan en kneedt het totaalpakket tot een waardevol geheel. Het artwork, de teksten, de muziek,… Alles past. De laag klinkende mannelijke koorzang klinkt zeer heroïsch, maar toch erg introvert. Jorge van Drautran (Google, nu!) neemt de schitterende hysterische screams voor zijn rekening en Marcel van Helrunar keelworstelt met standaard geschreeuw, volgens mij in afwisseling met bandleider Stefan. Nu, Árstíðir Lífsins klinkt vooral langzaam en enorm atmosferisch, doch zijn er ook erg snelle passages en kloppen heel wat instrumenten op de deur. Klop klop! Vibrafonen, blazers, violen, akoestische gitaren, piano’s,… Ze doen het allemaal uitstekend. “Vápna lækjar eldr” is een ingetogen, eerder droevig klinkende black metal plaat geworden. In verschillende beurten is er uitstekend naar te luisteren en vaak krijg je het gevoel van: “mmm, dat is mooi gedaan en heb ik nog niet vaak gehoord”. Maar langer dan een kwartier intensief oortrainen wordt een moeilijke opgave. De Duitsers hebben er een mooi klinkend woord voor: langweilig. Verdomd, wat wordt dit een saaie hap na een tijdje! Meer nog, als de geëmigreerde Duitsers van Árstíðir Lífsins niet in het exotische Ijsland zouden leven, maar pakweg uit een niemandslandje als België of Polen zouden komen, zouden ze wellicht een pak minder aftrek vinden. Zodus laat “Vápna lækjar eldr” me achter met een dubbel gevoel. En moest iemand uit Ijsland dit via Google Translator willen vertalen, eat this: hottentottententententoonstelling(tjes)!

fLP: 72/100

Árstíðir Lífsins – Vápna lækjar eldr (Vàn Records 2012)
1. Friggjar faðmbyggvir er mér falinn
2. Frá þögn Rauma grund hefr þessi ætt komið
3. Ék sé framtíð í ísa broti
4. Blóð-Þorsteinn eystri
5. Gylðis kind hefr aldrei dvalist á einum stað
6. Samkoma um sumar var sett á Þingeyri
7. Mjök erum tregt tungu
8. Svo lengi sem Sutrs ætt ok ásmegir aðhafast, mun þessi jörð í ringulreið elta
9. Fjörbann var mér alltaf við hlið er ófriðr kom upp