Godspeed You! Black Emperor – Allelujah! Don’t Bend! Ascend!

De Canadezen van Godspeed You! Black Emperor staan sinds hun geboorte in 1994 aan de wieg van de post-rock. Er is weinig bekend over deze extreem linkse band en zelf staan ze niet graag in de aandacht. Mij was deze band ook geheel onbekend totdat ze in 2002 de soundtrack verzorgden van de geweldige zombiefilm “28 days later”. Echter bleek al snel dat “East Hastings” (dat tevens op hun debuut “F#A#∞” staat) niet perse weergeeft waarvoor GY!BE staat. Meer dan soms worden lange uitgerekte post-rockpassages afgewisseld met filmfragmenten, omgevingsgeluiden, spoken words en andere rariteiten. Desondanks hun pioniersrol in de post-rock scene, laat de band zich niet snel labelen. Zonder veel woorden en grootschalige aankondigen verscheen er dit jaar “’Allelujah! Don’t Bend! Ascend!”, ruim een decennium na zijn voorganger “Yanqui U.x.O.”. Zoals vanouds staan de traditionele instrumenten, mét violen, hier in de spotlights. De twee nummers van elk om en bij 20 minuten bepalen waar “‘Allelujah! Don’t Bend! Ascend!” voor staat. Op hun dooie gemak bouwt GY!BE een geniale sfeer op die meerdere maken ontploft tijdens het nummer. Openingstrack “Mladic” dient je meerder malen een shot adrenaline toe! Beide andere nummers wijken een beetje af van het vorige patroon en situeren zich in de drone/soundscape hoek met heerlijke gitaar en viool swells. Qua sfeer sluiten ze naadloos aan bij de rest. Doch, “‘Allelujah! Don’t Bend! Ascend!” is echter geen gemakkelijke plaat. De eerste luisterbeurten waren niet overtuigend en al snel klonk het afgezaagd en minder geïnspireerd dan wat we van GY!BE gewoon zijn. Maar eenmaal je daardoor bijt, opent zich een hele nieuwe wereld die je helemaal naar zich toe zuigt! Betoverend!

fLP: 88/100

Godspeed You! Black Emperor – Allelujah! Don’t Bend! Ascend! (Constellation 2012)
1. Mladic
2. Their helicopters’ sing
3. We drift like worried fire
4. Strung like lights at thee Printemps erable

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s