Tijdens het struinen langs de online kusten kun je ineens iets moois uit de internetten vissen. Zo ook met dit, tot nu toe, voor mij onbekende Lost in Kiev. Een franse post-rock band die met “Motions”  in augustus hun debuut album uitbracht. De muziek is overwegend instrumentaal, maar hier en daar bevatten nummers wat gesproken teksten door een mannen – of vrouwenstem. Alleen in het laatste nummer, “The day I ruined my life”, wordt er een gedeelte gegrunt. Waarom de band ervoor gekozen heeft om te werken met die gesproken teksten weet ik niet. Ik vind het ook niet altijd even sterk; het engels is matig en wordt vrij monotoon uitgesproken, wat niet echt matcht met de onderliggende melodie. Wat ik absoluut wel sterk vind, is het muzikale gedeelte en dat beslaat gelukkig het grootste gedeelte van de zes relatief lange nummers. Met lengtes van minimaal zes en maximaal negen minuten wordt je meegenomen in een heerlijke rit door een dynamische wereld vol spanning opbouw, soepele bruggen, verhalende ritmes en rauwere akkoorden. Het album weet eigenlijk constant een bepaalde stevige vibe te behouden zonder echt heel zwaar te worden. Elk nummer bevat zijn eigen lagen, vertelt zo zijn eigen verhaal en weet te boeien van begin tot eind. Deze mannen weten hoe je een nummer schrijft en ze weten dit vervolgens ook individueel naar hun instrument en daarna in het collectieve geluid te vertalen. De productie vind ik echt van prima klasse, zeker voor een debuut album dat, zover ik kan achterhalen, in eigen beheer is opgenomen en online gezet is. Het kan bijna niet anders dan dat bepaalde labels deze band toch zeker al opgemerkt hebben. Live zegt de band met visuals te werken en ondanks dat dit niet heel vernieuwend meer is, zal dit zeker een gave combinatie met deze muziek zijn. Ik ben in ieder geval present wanneer dit kwintet eens live in de regionen des zuiden der Nederlanden te aanschouwen zijn.

TMP: 78/100

Lost in Kiev – Motions (eigen beheer 2012)
1 .>
2. A mere shift of origin
3. I’m stuck
4. Hope, flights & disillusions
5. They’re coming
6. Under close surveillance
7. The day I ruined my life