Amenra, heden ter dage dé sensatie in de onderwereld, brengt hun eerste langspeler uit op het roemruchtige Neurot Recordings. Vier te lange jaren hebben we moeten wachten op “Mass V” en de verwachtingen reiken dan ook tot aan de hemel. Dat komt ondermeer omdat de populariteit van het West-Vlaamse gezelschap de laatste tijd exponentieel gegroeid is. Amenra verovert de wereld met hun loodzware één-twee beat sludge en enorm duistere sfeer, wat tevens letterlijk genomen mag worden. Tegenwoordig lijkt Amenra meer en meer op een hype, wat een beetje vies klinkt. De albumvoorstelling voor “Mass V” was dan ook razendsnel uitverkocht en de speciale editie van de cd-uitgave was eveneens geen lang leven gegund. Is de rage verdient? Ja, want Amenra is gewoon Amenra en doet dit al sinds ze hun baanbrekend hardcorebestaan als Spineless opgaven. De band staat stevig in haar schoenen en “Mass V” is dan ook alles behalve verrassend – Positief bedoeld. De nummers liggen mooi in het verlengde van hun ouder werk. Enkele sleutelwoorden voor wie er niet mee bekend is: loodzwaar, traag, hysterische zanglijnen, sfeervol, krachtig, duister, haast onmenselijk,… Amenra is een muzikale pletwals die zijn gelijke niet kent. Er wordt graag geknipoogd naar Neurosis, maar Amenra is veel eenzijdiger – Eveneens positief bedoeld. Alsof dark ambient wordt omgezet naar slopende gitaarpartijen. “Mass V” topt de vorige albums door een perfect uitgebalanceerde en organische sound. Na “Mass IIII” vroeg ik me af hoe ze een volgend album zouden maken dat enerzijds niet afweek van hun sound, maar anderzijds ook niet hetzelfde zou klinken. Amenra blijft erg beperkt in hun mogelijkheden door hun muzikale aanpak, maar weet toch te verrassen doordat de songs iets trager zijn en een nog vloeiendere opbouw hebben. Om die reden is het ook nutteloos om de nummers apart te bespreken. “Mass V” beluister je best in één ruk, want de sfeer duurt 40 minuten lang. De trage ambient intermezzo’s en een zeldzaam ingetogen stuk zorgen voor de nodige rustpunten tussen het grove beukwerk. Voordien wist de band origineel uit de hoek te komen door de teksten te verstoppen achter de cd-tray. Deze keer hebben ze er zelfs verschillende blaadjes gestoken. Het blijft een aparte band, maar Amenra heeft gewoon alles: geweldige muziek, sfeervolle uitstraling, indrukwekkende live-shows en heel veel charisma. De echtheid straalt ervan af…

fLP: 95/100

Amenra – Mass V (Neurot Recordings 2012)
1. Dearborn and buried
2. Boden
3. À mon âme
4. Nowena/9.10