Carpe Noctem – In terra profugus

Ijsland en black metal. Dan denken we onvermijdbaar aan Svartidauði. Mijn hoofd eraf als deze vergelijking niet in elke bespreking van Carpe Noctems debuut “In terra profugus” voortkomt. Want niet alleen hun afkomst delen ze met team Þórir, ook hun voorliefde voor obscure dissonante black metal. Louter verwijzen naar Svartidauði is verwijzen is Deathspell Omega oneer aandoen, aangezien “First prayer” al eens gerecycleerd werd door die andere band. Met heel veel grote woorden beschrijft de promosheet Carpe Noctem als een van Ijslands grootste black metalacts. Nu goed, de scene daar stelt geen hol voor, maar dan nog is deze grootspraak niet nodig. Carpe Noctem haalt niet het niveau van beide bands eerder vernoemd hierboven. Ze spelen weliswaar goed onderbouwde nummers, maar vaak overstijgen ze niet de grijze middelmaat. Uitschieter is wat mij betreft “VITRIOL”, zijnde nummer 3. Zij noemen het nummer 1, want, ik kopieer het Engels (dat bekt beter): “the order of the songs count down at first, and then upwards, signifying the initial descent into the earth, into the dream or afterlife, and the subsequent transformation and resurrection”. Weer onnodige grootspraak. “VITRIOL” was dan ook het nummer dat me deed watertandend deed verlangen meer te horen. Het obscuur sfeertje is alom vertegenwoordigd op “In terra profugus”, doch zijn er heus wat death metalinvloeden te horen, zoals de upbeat drumstukken in “Metamorphoses maleficarum”. En ook de sound leunt meer aan bij death metal. Op zich is “In terra profugus” geen onaardig schijfje, maar waarom naar de B-kant van Svartidauði luisteren? Ik had wat meer verwacht.

FLP: 79/100

Carpe Noctem – In terra profugus (Code666 2013)
1. III. Odium somniferum
2. II. Ars moriendi
3. I. VITRIOL
4. II. Metamorphoses maleficarum
5. III. Hostis humani generis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s