De Nederlandse black metalscène mag dag geen echte toppers hebben, toch staat Infinity al jaren als een onverwoestbare rots in de branding. Steevast weet de band rond Balgradon Xul zich te profileren met grijze zone overstijgende platen. “Non de hac terra” is Infinity hun vijfde langspelers en nieuwste wapenfeit (de compilatie “Back to the source” niet meegerekend) in vier jaren tijd. De langere pauze heeft hun goed gedaan. Ik houd de vinyl versie (uitgebracht in maart 2014) in mijn handen en die oogt simpelweg fantastisch. Necrolord heeft een parel van een hoes getekend en ook New Era Productions heeft centen gestopt in een speciale uitvoering met zilverfolie tekst en een bijhordend 12 inch boekje. In het verleden wist Infinity nogal eens eentonig uit de hoek te komen met hun ietwat simpele, doch erg melodieuze Dissection minded blastmetal. “Non de hac terra” tapt gedeeltelijk uit hetzelfde vaatje, daar tracks zoals “The opponent“, het met een liefdessolo beginnende “Reginam aeternum noctis” en de briljante afsluiter (akoestische gitaren: check) “The inevitable darkness” het gekende furieuze Infinity-concept hanteren. Tijdens het aanhoren van de intro en het eerste nummers viel onmiddellijk een vergelijking met Absu op. Misschien wordt die wel snel gemaakt doordat Balgradon Xul zowel krijst als de drumstokken hanteert. Maar het zijn toch de Oosterse toonladders en typerende zanglijnen die de link naar Texas’ finest leggen. Meer variatie is te vinden in “The grey stone monument” met zijn uitgesponnen melodielijn die wat Secrets of the Moon aandoet. Of “Onwards the funeral pyre” dat niet zou misstaan op “Reinkaos” (Jon, I love you!!!). Dit alles bewijst twee zaken: 1. Infinity klinkt gevarieerder dan ooit. 2. Origineel is het allemaal niet, maar de kwalitatieve uitvoering stuwt de band toch gemakkelijk boven de middelmaat. One chance out between two worlds: fire walk with me! (Bob, I love you too!!!).

Flp: 78/100

Infinity – Non de hac terra (New Era Productions 2013)
1. Non de hac terra
2. The opponent
3. Reginam aeternum noctis
4. Beyond the stars…
5. The grey stone monument
6. Onward the funeral pyre
7. Unholy sacrament
8. The inevitable darkness