Merda Mundi is het geesteskind van wereldkakker Déhà. Tot mijn grote verbazing had ik nog nooit gehoord van deze lieve man. De Bulgaarse Belg (of is het omgekeerd) heeft een hele resem bands en projecten om een label een heel jaar van werk te voorzien. Het OCMW uit nu al hun dankbetuiging! Platenboer van dienst is Tanquam Aegri Somnia, dat strak gecoördineerd wordt door de bezieler van Cult of Erinyes. Misschien is het net daarom dat die vergelijking soms opgaat. Zeker tijdens het nummer “Agnus satani” moest ik aan onze Brusselse kruisvaarders denken. Merda Mundi gaat echter (overwegend) als een wildeman tekeer en knalt in een half uur meer beats door de speakers dan Tomorrowland in een heel weekend. De productie is transparant, krachtig en klinkt professioneel. Als eenmansband mag je ervan uitgaan dat Déhà zijn drums programmeert, maar dat valt er absoluut niet aan te horen. Muzikaal borrelen af en toe raakvlakken op met Fides Inversa en Enthroned – of zelfs Antaeus in het chaotischere (maar erg melodieus eindigende) “Ad te, domine“. Merda Mundi neemt de luisteraar op sleeptouw en pimpt “VI – Khaos” met her en der uitgesponnen melodieën, brekende gitaarriffs of rituele gezangen, zoals in “In league“. De designer van het artwork moet wel aan zijn oren getrokken worden, want het artwork lijkt op dat van een demo van 10 jaar geleden. Foei Hans! Merda Mundi is een pareltje zoals er weinig zijn in de vaderlandse black metalscene. Puur objectief staat dit als een huis, dat is onmiskenbaar, maar persoonlijk mis ik toch net dát beetje om de plaat echt beklijvend te vinden. En nu, hop, de planken op met dit project!

Flp: 78/100

Merda Mundi – VI Khaos (Tanquam Aegri Somnia – 2014)
1. Laudate dominum
2. In league
3. Odium
4. Agnus satani
5. Infanticide
6. In the sign of all sins
7. Ad te, domine