Nachtmystium – The world we left behind

Wie de facebookpagina volgt van Blake Judd, oprichter en bezieler van de experimentele USBM band Nachtmystium, weet dat de man de laatste tijd met zijn persoonlijke demonen (alcoholverslaving en druggebruik) heeft afgerekend en tevens besloten heeft een punt te zetten achter Nachtmystium. Echter wou hij zijn geesteskind met een allerlaatste knaller van formaat ten gave dragen. De titel van de zevende en dus tevens laatste langspeler van Blake en co is dan ook toepasselijk getiteld “The world we left behind”. De band draait volledig rond de figuur van Blake en hij wisselt sneller van muzikanten dan jij en ik van onderbroek, maar eigenlijk hoor je dat niet terug in het eindresultaat. “Fireheart” is de openingssong van de plaat en bevat een galopperende heavy metal riff, maar voor de rest is dit een typisch Nachtmystium nummer. De tekst van de song verwijst naar het afkickproces dat de frontman onderging (“I’ve returned…from the lowest realms. Taken a journey through my own personal hell”). “Voyager” vormt meteen een eerste hoogtepunt van de plaat: het is een vrij toegankelijk nummer met een aanstekelijk refrein en een mooie solo op het einde. Hetzelfde geldt voor “In the abscense of existence”. Over het algemeen is deze plaat minder rauw dan zijn voorganger “Silencing machine”. Het klinkt allemaal ongelofelijk catchy, maar toch is dit geen hapklare brok muziek. Laat dat nu net de verdienste van deze band zijn. Titelsong “The world we left behind” en vooral het rete aanstekelijke “On the other side” horen ook in het rijtje van meebrul nummers thuis. In het razende begin van “Into the endless abyss” horen we enkele biepjes en subtiele electronica terug, maar voor de échte experimenteerdrift die de “Black meddle” platen definieerde moeten we wachten tot de tweede helft van de plaat met het bezwerende “Tear you down”, waarvan de gitaarriffs doen denken aan de tijden van “Instinct:Decay”, en afsluiter “Epitaph for a dying star”. Deze ruim zeven minuten durende song bevat mooie vrouwelijke vocalen en heerlijk psychedelisch gitaarwerk. Spijtig dat dit het einde van de band betekent. Voortaan richt Judd al zijn pijlen op Hate Meditation waarmee hij vorig jaar reeds de debuutplaat “Scars” heeft uitgebracht.  Ik ga Blake en Nachtmystium missen.  Stoppen op je hoogtepunt noemen we zoiets!

JOKKE: 95/100

Nachtmystium – The world we left behind (Century Media 2014)

1. Intrusion
2. Fireheart
3. Voyager
4. Into the endless abyss
5. In the abscense of existence
6. The world we left behind
7. Tear you down
8. On the other side
9. Epitaph for a dying star

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s