Sólstafir – Ótta

De excentrieke en progressieve cowboys van Sólstafir gaan met nieuweling “Ótta”, langspeler nummer vijf, weer heel wat zieltjes aan hun fanschare mogen toevoegen. Doorheen hun bijna twintig jaar durende carrière maakte de IJslandse band heel wat gedaantewisselingen door en volgde een gelijkaardig pad zoals hun Noorse broeders Enslaved. Beide begonnen als viking metal band maar naarmate er meer platen volgden, vonden psychedelische invloeden en prog rock elementen steeds meer hun weg in het bandgeluid. Daar waar de basis voor Enslaved’s muziek nog wel duidelijk extreme metal blijft, is daar op “Ótta” niet veel meer van te merken. Sinds “Svartir sandar”, het prestigieuze dubbelalbum uit 2011, werd het totaalgeluid enerzijds meer filmisch van karakter door toevoeging van post-rock stijlelementen en een uitgebreider instrumentarium zoals piano, strijkers en blazers (check opener “Lágnætti” of het rustige “Miðaftann”) en anderzijds ook meer ingetogen, met natuurlijk nog wel de nodige climaxen zoals in “Nón”. De nieuwe songs liggen in het verlengde van single “Fjara” van het vorige album. De nog steeds “love it or hate” vocalen van opperhoofd  Aðalbjörn Tryggvason voegen een grote portie melodrama toe aan de progressieve muziek. Zoals op elke Solstafir plaat staan er echte uitblinkers op zoals “Lágnætti”, de titeltrack, het toegankelijke “Dagmál”, het kippenvelkanon “Miðaftann” (dat zich gerust kan meten met het werk van IJslandse collega’s Sigur Rós of Yndi Halda) of wondermooie afsluiter “Náttmál”, maar ook enkele songs die wat meer op de oppervlakte blijven en nét niet diep genoeg gaan. Maar ook telkens blijken het groeiplaten te zijn, waardoor het misschien nog enkele luisterbeurten vergt om de muziek volledig  te doorgronden en vooraleer ook de andere songs hun schoonheid prijsgeven.

JOKKE: 83/100

Sólstafir – Ótta (Season Of Mist 2014)

1. Lágnætti
2. Ótta
3. Rismál
4. Dagmál
5. Miðdegi
6. Nón
7. Miðaftann
8. Náttmál

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s