Blink die helm op en scherp die bajonet, want Marduk is terug aan het oorlogsfront! Hoewel een mes op een geweer niet veel zal uithalen tegen deze allesverwoestende Zweedse pantserdivisie. Toen ik vernam dat het (weeral dertiende) full album van Morgan en zijn kompanen volledig over de Tweede Wereldoorlog zou handelen, vreesde ik in eerste instantie voor een eenzijdig (en eentonig) snel album als “Panzer division Marduk” uit 1999. Titeltrack “Frontschwein” (bijnaam voor de doorsnee soldaten aan het front die de vuile werkjes mochten opknappen of als kanonnenvlees dienden) is inderdaad nog wel de typische überschnelle opener zoals de traditie het wil, maar met “The blond beast”, dat handelt over de controversiële Reinhard Heydrich, worden echter al snel andere watertjes bevaren. Het is begot bijna swingend wat we hier te horen krijgen, maar gelukkig vind ik mijn dansschoenen niet meteen en blijft de sfeer wel uitermate grimmig. Onze Zweedse rakkers weten ondertussen wel dat voortdurend doorrazen afstompend werkt en volgen sinds een paar albums het stramien waarbij een snelle track steeds wordt afgewisseld met een langzamer nummer. Komt de dynamiek alleen maar ten goede! Hoewel Marduk tot in het oneindige geassocieerd zal worden met snelle Zweedse black metal, bewijzen ze sinds de komst van Mortuus in 2004 en de terugkeer van Devo Andersson dat hun sterkte meer en meer in de midtempo regionen ligt. Het reeds aangehaalde “The blond beast”, maar ook “Wartheland”,  “Nebelwerfer” en “503” springen er met hun slepende doomy karakter voor ondergetekende dan ook uit. Op het drumkrukje blijft het nog wel wat rommelen, want ondertussen is nieuwkomer Fredrik Widigs trommelaar nummer vijf. Dat hij weet hoe hij zijn drumvellen moet geselen staat echter buiten kijf. Flitsende drumsalvo’s of stampende mokerslagen, hij schudt het allemaal als een vanzelfsprekendheid uit zijn mouw. Check “Thousand-fold death” (met een bijna rappende Mortuus) of het ruim acht minuten durende “Doomsday elite” er maar eens op na. Hoewel ik ten tijde van het Legion tijdperk een behoorlijke Marduk-slet was, vormt dit achteraf bekeken de minste periode van deze Zweedse blekkies. Het uitstekende vorige album “Serpent sermon”  wordt zelfs nog overklast en ook de sound is beter, met vooral de basdrum die minder digitaal klinkt. In afwachting van de eerste officiële videoclip die volgende week verschijnt, zullen jullie het met de hieronder geplaatste teaser moeten doen. Zelfs met hun dertigste release blijft Marduk relevant voor de black metal scene en zwaaien ze er met de scepter. Respect!

JOKKE: 91/100

Marduk – Frontschwein (Century Media records 2015)
1. Frontschwein
2. The blond beast
3. Afrika
4. Wartheland
5. Rope of regret
6. Between the wolf-packs
7. Nebelwerfer
8. Falaise: Cauldron of blood
9. Doomsday elite
10. 503
11. Thousand-fold death
12. Warschau III: Necropolis