Rosetta – Audio/visual Original score

Het Amerikaanse Rosetta behoorde altijd al tot mijn favorieten in het overbevolkte post-metal/post-core/post-rock/post-whatever genre, met een grootse en wijdse sound die herkenbaar is uit de duizenden. De combinatie van de dromerige en zweverige gitaarpartijen van Matt Weed, ondersteund door samples en soundscapes van zanger Mike Armine, waarover de getalenteerde BJ McMurtrie letterlijk elk gaatje dicht mept met zijn jazzy drumgrooves en –fills, vormt de sterkte van deze band. BJ schittert echter in afwezigheid op de nieuwe release van Rosetta, genaamd “Audio/visual original score”. Zoals de titel reeds doet vermoeden is dit geen “standaard” plaat zoals de vier voorgangers. Het gaat hier echter om de soundtrack die Rosetta maakte bij de documentaire “Rosetta: Audio/visual” van Justin Jackson over de band. In deze docufilm wordt nogmaals duidelijk hoeveel toewijding en opofferingen je als band moet maken, al is het nog maar om zonder kleerscheuren een tour te overleven. Ook de haat/liefde-verhouding met het Translation Loss label vormt een rode draad doorheen het verhaal. We zien een samenwerking, ontstaan uit vriendschap, evolueren tot een zakelijk gebeuren, waardoor de band na de release van “A determinism of morality” besloot om voortaan de touwtjes zelf in handen te nemen. De onafhankelijke DIY-mentaliteit hield een groot risico in waardoor het voortbestaan van Rosetta aan een zijden draadje hing. Gelukkig voor hen (en voor ons) draaide de zelffinanciering, gekoppeld aan de financiering door hun wereldwijde fanbase, positief uit, en zag “The anaesthete” in 2013 het daglicht. Op deze soundtrack houdt Rosetta het puur instrumentaal. Op het tweede schijfje van hun debuutplaat “Galilean satellites” waagden ze zich ook reeds aan een instrumentaal avontuur. We krijgen een klein uur aan post-rock, ambient, soundscapes, noise en subtiele electronica te verwerken, waarop het heerlijk de ogen sluiten is en alzo weg te dromen naar galaxies far beyond. “Dunes “, “Waves”, “Estuary” en “Sedges“, toevallig de langere tracks, scoren hier het best. Verwacht deze keer dus geen screams, beukende drums en luide gitaren, maar ingetogen muziek. Zoals in al hun werk schuilt er ook nu weer een positieve kracht in. Deze release is enkel via hun bandcamp-site (https://theanaesthete.bandcamp.com/album/rosetta-audio-visual-original-score) te verkrijgen volgens het “pay what you want”-principe. Voor de (betalende) docu kan je op volgende link terecht: www.rosettaaudiovisual.com. You know what to do als je deze band wilt steunen.

JOKKE: 80/100

Rosetta – Audio/visual original score (Eigen beheer 2015)
1. Dunes
2. Talus
3. Stoma
4. Tape A
5. Lagoons
6. Waves
7. Alterne
8. Estuary
9. Bergmann’s rule
10. Sedges
11. Tape B
12. Maritimes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s