Het Zweedse Ofermod zette haar carrière in 1998 met een knaller van formaat in met de release van de ongelofelijk sterke EP “Mystérion tés anomias”. Daarna verdween de band van het strijdtoneel om pas zes jaar later met een nieuwe demo op de proppen te komen met de tongbrekende titel “Netivah Ha-Chokmah”, waarop de wereldsong “Khabs am pekht” prijkte. Reden voor de lange afwezigheid was het heen-en-weer pendelen tussen vrijheid en ingevangen name van bandleider Michayah. Met Tiamtü verscheen in 2008 het eerste verdienstelijke full album, maar op opvolger “Thaumiel” leek de band nog maar een schim te zijn van de duivelse elite die ze oorspronkelijk waren. Voornamelijk de irritante heldere zang en platte té gepolijste productie strooiden roet in het eten en de band klonk ongeïnspireerd. Misschien zat het vertrek van long time partner in crime Nebiros hier wel voor iets tussen? Eind vorig jaar presenteerde Ofermod ons met “Serpents dance” een nieuwe EP. Benieuwd of de dalende lijn in kwaliteit wordt verder gezet of dat de band zich toch weet te herpakken. “Chaos reverberation” doet alvast het beste vermoeden. We krijgen typisch Zweedse black metal, met hier en daar de nodige melodie, te horen waarop de hese screams van Michayah dood en verderf prediken. Ook “A million serpents dance” gaat erin als zoete koek en wijkt met zijn galopperende ritme een beetje af van wat we standaard gewoon zijn van deze Zweden. De muziek heeft terug meer ballen en klinkt niet meer zo zaaddodend. Hopelijk weten ze dit niveau ook op een nieuwe full length vol te houden. Niets nieuws onder de Zweedse zon maar wel een aardig tussendoortje.

JOKKE: 76/100

Ofermod – Serpents dance (The Ajna Offensive 2014)
1. Chaos reverberation
2. A million serpents dance