Telkenmale ik de geniale line-up van de opkomende (en tevens laatste) editie van het Nidrosian Black Metal Festival in Magasin 4 in december bekijk, resulteert dat in een instant plakbroek. Daar waar Roadburn het mekka is voor de doom, stoner en sludge liefhebber, is dit festival zowat het Tomorrowland voor de black metal aficionados. Naast vele andere kleppers is het vooral uitkijken naar de IJslandse drievuldigheid Svartidauði (hoera!) – Sinmara (tweemaal hoera!) – Misþyrming (driewerf hoera!). Wat deze jonge IJslandse band op debuutplaat “Söngvar elds og óreiðu” laat horen, belooft veel goeds voor de toekomst. De kern van Misþyrming bestaat uit Dagur (zang, gitaar en bass), die ook actief is in Naðra en O, en Helgi Rafn Hróðmarsson (drums), die bijklust bij Carpe Noctem. Voor live rituelen laten ze zich bijstaan door huurlingen van Nornahetta en Carpe Noctem.

Op “Söngvar elds og óreiðu” krijgen we driekwartier lang erg duistere, maar avontuurlijke én melodieuze black metal voorgeschoteld, waarbij (vanzelfsprekend) enkele parallellen kunnen getrokken worden met Svartidauði, hoewel dit eigenlijk enkel maar voor de eerste helft van de plaat opgaat. Er worden voor de verandering ook eens andere paden betreden. Het einde van “Endalokasálmar” is opgesmukt met spooky piano en gaat over in de sinistere ambient track “Frostauðn” waarbij de luisteraar even naar adem kan happen. Het daaropvolgende korte, overwegend instrumentale, midtempo “Er haustið ber að garði” zorgt op het eerste gehoor voor een stijlbreuk met de eerste helft van de plaat. Het melodieuze gitaarwerk ruikt hier immers naar het Oekraïense Drudkh en de schaarse vertellende cleane zang geeft de song een epische pagan toets. Eigenlijk doet deze song dienst als intro voor “Friðþæging blýþungra hjartna” (deze titel tienmaal zonder haperen uitspreken zou een mooi opgave voor het WK tongworstelen zijn), waar het er terug wat steviger aan toe gaat. “Söngur uppljómunar” bevat vreemde melodieuze gitaar leads, die minder scoren bij ondergetekende en de song een technischer karakter geven. Persoonlijke favoriet “Ég byggði dyr í eyðimörkinni” klinkt bij aftrap nog schatplichtig aan Svartidauði maar gaat, naarmate de song vordert, de epische toer op met Noors aandoend riffwerk. De grandeur van de finale van dit nummer klinkt alsof er een duiveltje op je tong pist.

Hulde voor deze jonge wolven die met hun debuut meteen hoge ogen gooien en (vooral op de tweede helft van de plaat) een eigenwijze twist hebben gegeven aan het door ons zo geliefde black metal genre.

JOKKE: 90/100

Misþyrming – Söngvar elds og óreiðu (Terratur Possessions/Fallen Empire Records 2015)
1. Söngur heiftar
2. …Af þjáningu og þrá
3. Endalokasálmar
4. Frostauðn
5. Er haustið ber að garði
6. Friðþæging blýþungra hjartna
7. Söngur uppljómunar
8. Ég byggði dyr í eyðimörkinni
9. Stjörnuþoka