Welke bacterie er in de kaasbollen bij onze Noorderburen zit weet ik niet, maar dat de black metal scene daar momenteel overactief is, is nog een understatement. De band met het hoogste underground gehalte is hoogstwaarschijnlijk dit Lubbert Das, een trio uit Nijmegen waarvan de bassist ook bij Galg de snaren misbruikt. De bandnaam is ontleend aan het schilderij “De keisnijding” van de Zuid-Nederlandse schilder Jheronimus Bosch, waarop een keisnijder te zien is. Deze verzonnen kwakzalver buitte de domheid uit van de eveneens verzonnen sukkel Lubbert Das, door hem wijs te maken dat hij van zijn domheid kon genezen door een kei uit zijn hoofd te halen (of in dit geval een bloem) wat symbool staat voor genezing van waanzin of dwaasheid. Interessant! Met “deluge” hebben ze nu een tweede demo uitgepoept na “Keye” uit 2013, opnieuw enkel op cassette als fysieke muziekdrager. De twee songs klokken netjes op vijfentwintig minuten af en weten beter te overtuigen dan de eerste demo. Hoewel nog steeds een charmant undergound karakter bezittend, zijn de nieuwe songs minder primitief, beter uitgewerkt en pakkender. Vooral door de langere speelduur krijgt de old school black metal de tijd om zijn weg te zoeken doorheen de atmosfeer. Hoewel de sound een tikkeltje dof klinkt, past dit natuurlijk wel bij de sfeer die de band wil oproepen en vervalt de herrie niet in hersenloos geruis. Wanneer de band de zaken iets atmosferischer aanpakt in “Forlorn ages” komt de cascadian scene om de hoek piepen (denk aan een Ash Borer). Veelbelovend en eentje om in ’t oog te houden. Wie niet over een cassettedeck beschikt, kan de demo downloaden via hun bandcamp: https://lubbertdas.bandcamp.com/

JOKKE: 77/100

Lubbert Das – Deluge (Haeresis Noviomagi 2015)

1. Stone, God’s blood
2. Forlorn ages