Alleen is maar alleen, lijken Jacob Buczarski en Markov Soroka gedacht te hebben want beide einzelgängers hebben voor de gelegenheid de handen in mekaar geslagen, wat bij deze resulteert in een samenwerking tussen respectievelijk Mare Cognitum en Aureole. Voor die eerste zijn het drukke tijden want niet alleen is er een heruitgave van de tweede langspeler “An extraconscious lucidity” op vinyl (opnieuw met een gatlelijke hoes), ook de release van album nummer vier staat voor de deur, waarbij reeds twee veelbelovende appetizers van “Luminiferous aether” de kosmos ingeknald werden. Maar eerst is er dus nog de split met Aureole waarbij vooral opvalt welke vooruitgang deze eenmansband heeft doorgemaakt ten opzichte van het middelmatige debuut “Alunar” uit 2014. Hoewel beide bands atmosferische black metal met de nodige spacy invalshoek en interesse in het universum brengen, gaat het er bij Mare Cognitum een pak technischer, progressiever en bombastischer aan toe dan wat we van Aureole gewend zijn. In het eerste deel van de “Crimson abyss” bijdrage van Mare Cognitum kiest Jacob voor een eerder uitgesponnen, rustigere aanpak waarbij gezwollen keyboardlagen de sfeer zetten, hoewel naar het einde toe het tempo wordt opgedreven en blastpartijen de nodige gitaarsolo’s ondersteunen (en menigmaal aan Windir melodieën doen denken). In het kortere en meer gebalde tweede luik van “Crimson abyss” schiet Jacob uit zijn sloffen, met een zwaarder en agressiever geluid waarbij precies wat miniem riffjatwerk heeft plaatsgevonden van ons eigenste Wiegedood. Hierna is het de beurt aan Aureole, waarbij de productie meteen een paar gradaties groezeliger klinkt en op de snaresound een serieus tinnen blik-effect staat. De overheersende keyboard-ambient waart spookachtig doorheen de mid-tempo mysterieuze black metal van Markov. Wanneer het tweede deel van zijn “Void obsidian” aanbreekt, bereikt hij echter ook de supersonische drumcomputer snelheden van Mare Cognitum, waardoor we best van een ferme gedaantewisseling (en zelfs copy/paste-aanpak) mogen spreken, want ook de techniciteit en progressiviteit van het riffwerk zijn sterk toegenomen. Benieuwd welke koers Aureole in de toekomst zal varen. Na een deugddoende en bevredigende eenenveertig minuten zit de stoeipartij tussen beide bands erop en heb je zin in nog een rondje.

JOKKE: 83/100 (Mare Cognitum: 85/100 – Aureole: 81/100)

Mare Cognitum/Aureole – Resonance: Crimson Void (Fallen Empire Records 2016)
1. Mare Cognitum – Crimson abyss: NGC 2237
2. Mare Cognitum – Crimson abyss: NGC 2238
3. Aureole – Void obsidian: NGC 2244
4. Aureole – Void obsidian: NGC 2246