Met “Varg & björn“sloeg het Zweedse duo Murg vorig jaar een serieuze wak in het frosty black metal landschap. De band was meteen ook één van de verrassingen van 2015 en slaat op de valreep van dit jaar plotsklaps nogmaals spijkerhard toe met opvolger “Gudatall“, die ondanks de korte tijdspanne tussen de twee releases allesbehalve als een haastklus klinkt. Nog steeds zullen de Zweden geen Nobelprijs voor originaliteit in de wacht slepen, maar daar zit ook niemand op te wachten als je in staat bent om alle ingrediënten van old school jaren negentig Noorse meloblack met dergelijke bevlogenheid weet te brengen. Wie Taake of oude Gorgoroth in de platenkast heeft staan, kan deze Murg zonder verpinken aan de collectie toevoegen en ik durf zelfs zonder blikken of blozen te zeggen dat Murg de laatste releases van deze bands met gemak weet te overtreffen. De grootse, pakkende melodieën zijn in overvloed aanwezig en stormen in monumentale songs gletsjergewijs op je af. De ene keer met een subtiele folky ondertoon (“Den siste i brödraskapet“) – zonder dat er fluitjes en dergelijke aan te pas komen – de andere keer verpakt als een rauwe rifforkaan (hoogtepunt “Mästarens resa i mörkret” of “Vargens ständiga vakan“). Dit is zo’n knaller van een plaat waar eigenlijk niet al te veel woorden aan vuil gemaakt dienen te worden. Gewoon opzetten en (kopje) ondergaan (in een frosty ijsbad).

JOKKE: 87/100

Murg – Gudatall (Nordvis produktion 2016)
1. Gudatall
2. Sorgeblot i gångarna
3. Djupt ner, där frosten inte biter
4. Den siste i brödraskapet
5. Mästarens resa i mörkret
6. Vargens ständiga vakan
7. Midnattsmässan
8. Törstens kval