Nederlanders trekken graag samen op oorlogspad. Het Friese Kjeld splijtte in 2015 samen met het Limburgse Cirith Gorgor een 7 inch in twee en het Gelderse Wederganger vond in het Utrechtse Laster eerder dit jaar nog een bondgenoot om samen een 12 inch te delen. En nu, zo’n vijfhonderd jaar nadat Karel van Gelre en Pier Gerlofs Donia gezamenlijk de Lage Landen plunderden, slaan de provincies Gelderland en Friesland opnieuw de handen in mekaar om strijd te voeren middels een in-een-12-inch-gegraveerde oorlogsverklaring die de ridders van de zwarte dreef van Wederganger en Kjeld met hun bloed ondertekenden. Beide bands doen een kwartier lang oude geesten herleven door enkele songs ter meerdere eer en glorie van hun respectievelijke cultuur, bakermat en geschiedenis ten gehore te brengen. Kjeld trapt het zaakje af en brengt melodieuze old school – Noors klinkende maar in het Fries gezongen – kwaliteitsblack waarbij het duimen en vingers aflikken is met “Wanskepsel” als ultiem piekmoment. De moderne productie doet de drie songs bovendien ongelofelijk knallen zonder dat het zaakje steriel klinkt. Daar waar Wederganger op de split met Laster een lang uitgesponnen atmosferische track liet horen, grijpen de Gelderse drekzombies met de twee tracks die op deze release prijken eerder terug naar de sound van het debuut “Halfvergaan ontwaakt” ofte toegankelijke, goed in het gehoor liggende melo-black met de uit-de-duizenden-herkenbare cleane stem van Alfschijn als unique selling proposition. Ook Wederganger gaat allesbehalve gebukt onder een groezelige productie waardoor alle details goed hoorbaar zijn voor optimaal genot. Uitstekende collaboratie waarbij de liefhebbers kunnen kiezen tussen een zwart of wit vinylexemplaar. De release is vers van de pers en op het wereldwijde web zijn nog geen fragmenten te vinden, dus post ik hieronder maar een afbeelding van de (draak van een) hoes.

JOKKE: 85/100 (Kjeld: 87/100 / Wederganger: 83/100)

Kjeld/Wederganger – Split (Ván Records 2016)
1. Kjeld – Banier
2. Kjeld – Wanskepsel
3. Kjeld – Keningsein
4. Wederganger – Laaiende haat
5. Wederganger – De galgenberg

kjeld-wederganger_van204