Collega Flp blijkt fan te zijn van het Italiaanse Fides Inversa zoals we kunnen lezen in zijn recensie van de tweede plaat “Mysterium tremendum et tascinans” die in 2014 verscheen. Drie jaar later komen de Italianen met een nieuwe EP op de proppen waar twee nummers op prijken die beide afklokken op een kleine tien minuten. Drie jaar lijkt lang om slechts twee songs aan te leveren, maar zoals we weten heeft drummer/(zanger) Omega A.D. (Gionata Potenti) allesbehalve een zittend gat (tenzij op de drumkruk bij een twintigtal bands en projecten waar hij zijn diensten aan verleent). Samen met kompaan Void A.D. vond hij het echter tijd voor verandering en alzo besloot Gionata zijn plaats achter het microfoonstatief af te staan aan Wraath (aka Luctus) waarmee hij reeds een bloedbroederschap was aangegaan voor het geweldige Darvaza. Ook de basdiensten werden ditmaal uitbesteed en wel aan Unhold, de labeleigenaar van W.TC. Productions. Nu vond ik Fides Inversa op haar tweede langspeler maar zo-zo klinken. Een goede middenmotor in een obese black metal scene. Deze “Rite of inverse incarnation” weet echter meer gevoel bij ondergetekende los te wekken zoals ook hun ijzige debuut dat kon. Het duurt even voor “First congress” op gang komt maar na een orthodox aandoende intro vol rituele zang en een minder geslaagde gitaarsolo knalt de band uit de startblokken en worden snel riffwerk op duivelse wijze en midtempo groove mooi afgewisseld waarbij ook meer rustigere atmosferische passages niet uit het oog verloren worden. Ik snap niet vanwaar de vergelijkingen met Deathspell Omega steeds komen, want voor dissonant meesterschap is hier geen plaats. Ik vind dit eerder naar een Watain neigen maar dan met meer ruimte voor experiment. Ook de titeltrack weet door de grote afwisseling qua drumritmes en vocale invulling de gedachten tien minuten lang bij de les te houden. Na één stap achteruit gezet te hebben, worden er met deze EP terug twee in de goede richting gezet.

JOKKE: 82/100

Fides Inversa – Rite of inverse incarnation (World Terror Committee 2017)
1. First congress
2. Rite of inverse incarnation