In afwachting van een tweede langspeler trakteert het Finse Serpentfyre haar aanhang op een lekker tussendoortjes in de vorm van de “Illuminating ruin” EP. Serpentfyre mag dan misschien wel een minder bekende naam zijn, haar second wave black metal mag zeker gehoord worden. De Finse sound sijpelt subtiel doorheen de basisingrediënten (helse screams, melodieuze gitaarleads en tremolo picking riffs, opzwepend drumwerk) en we hebben dit al een ontelbaar aantal keer gehoord: soms beter, maar dikwijls ook slechter en ongeïnspireerder. Het mid-tempo, in de moedertaal gezongen “Kuoleman monet kasvot” bevat een grote dosis Sargeist en luistert vlot weg. De basgitaar eist hier een duidelijk plaatsje in de krachtige en transparante mix op en bewijst dat er zeker een rol voor dit instrument is weggelegd in old school black metal. Ook in het snellere werk weet het trio te overtuigen. Tweederde van de line-up houdt er ook nog Hatespirit op na, waarvan vorig jaar het debuut “Blood and poetry” verscheen. Daar gaat het er in de sterk punk-gedreven black metal nog een pak rauwer aan toe, maar ook middelmatiger. Met Serpentfyre weten ze mijn zwarte hart wel sneller te doen kloppen.

JOKKE: 79/100

Serpentfyre – Illuminating ruin (Altare Productions 2017)
1. Altars of infinite obscurity
2. Invocation of phosphorus
3. Kuoleman monet kasvot
4. Supreme primal darkness