De anonieme Finnen van Curse Upon A Prayer lijden duidelijk aan een identiteitscrisis want de zwarte klanken die ze ons voorschotelen klinken overduidelijk Zweeds. Dat was op de vorige langspelers “From the lands of demise” uit 2014 en “Rotten tongues” uit 2015 al het geval en daar wordt met de nieuwe EP “The three woes” geen verandering in gebracht. De bandleden houden er sterke anti-islamitische ideeën op na, wat zich de afgelopen jaren manifesteerde door tijdens concerten verscheidene malen de koran te verscheuren (stoer!) Hun Allah-raping black metal dendert er een dik kwartier op los, maar we hebben deze Zweedse melo-black toch al menige keren meer geïnspireerd weten klinken, zoals onder andere op hun eigen vorige plaat. De sterke melodieën waar dit genre het moet hebben, komen enkel in “Woe! Woe! Woe” naar de oppervlakte en dat is spijtig want nu blijft er bitter weinig hangen. De solo in het korte en verschroeiende “Let thy kingdom come!” had het nummer extra cachet kunnen geven, maar faalt hier aanzienlijk in. Het tempo ligt met uitzondering van enkele korte trage partijen in “Thou shalt be cursed” voortdurend erg hoog, hoewel Curse Upon A Prayer in hun ouder werk ook mid-tempo wel overtuigend voor de dag wist te komen. Wanneer er gas terug genomen wordt, stijgt de sfeer en horen we meer eigenheid terug dan in de platgereden snelle melo-black paden die deze ketters bewandelen. Na het verschijnen van het “The devil’s cradle” boek waarin een overzicht van de Finse black metal geschiedenis wordt gegeven, zal deze band misschien een stukje mee kunnen profiteren van de (hernieuwde) en terechte interesse in deze scene. Ik raad deze band echter enkel aan aan iedereen die écht geen genoeg krijgt van snelle Zweedse melo-black.

JOKKE: 69/100

Curse Upon A Prayer – The three woes (Saturnal Records 2018)
1. Let thy kingdom come!
2. Thou shalt be cursed
3. Woe! Woe! Woe!