In het black metal wereldje lopen heel wat getormenteerde zieltjes rond, dat bewijst ook het uit Wit-Rusland afkomstige Pa Vesh En. De rauwe en bleke zwartmetalen klanken die dit éénmansproject produceert, bevinden zich aan de meest desolate uiteinden van het black metal spectrum. De twee demotapes die vorig jaar verschenen (“Knife ritual” en “Dead womb“) klonken veelbelovend en vinden regelmatig hun weg naar mijn fancy maar vintage cassettedeck. Via Iron Bonehead Productions krijgen we nu in de vorm van de “A ghost” EP een voorproefje voor het volwaardig debuut dat later dit jaar verwacht mag worden. De gekwelde klanken van de twee nummers die we gepresenteerd krijgen, bevatten nóg minder structuur dan het oude werk dat nochtans al van een serieuze bak alle-houvast-vernietigende-reverb voorzien was. De gepijnigde en ruwe extremiteiten die Pa Vesh En uit zijn ziel perst, hebben een soort ambient-aura over zich heen hangen wat het geheel nóg abstracter maakt dan voorheen. Hoewel je in “Gruesome exhumation” toch een blastende structuur als ruggengraat voelt, zijn de drums serieus weggemoffeld achter de verstikkende reverbs en ziekelijke screams van de twee tracks waardoor de audioterreur een bijna vormloze smurrie aanneemt. Maar wel één die een lekker onbehagelijk gevoel weet te creëren. Ik ben benieuwd naar het volwaardige debuut van Pa Vesh En, alleen weet ik niet of ik een volledige rit van pakweg veertig minuten van deze extreme en abstracte duisternis ga kunnen uitzitten. Wie van afgelikte producties en black metal met een strofe en refrein structuur houdt, loopt hier best in een grote boog omheen.

JOKKE: 79/100

Pa Vesh En – A ghost (Iron Bonehead Productions 2018)
1. Haunting and mourning
2. Gruesome exhumation