Het zijn drukke tijden voor de heer V.V. want Purity Through Fire brengt gelijktijdig plaatwerk uit van twee van zijn bands nadat eerder dit jaar ook al een eerste album van zijn one-man band Cosmic Burial verscheen. Zo verschijnt de debuutlangspeler “Oberpfälzer Wald” van Valosta Varjoon waarin hij zang en gitaar voor zijn rekening neemt, maar in deze review nemen we het gelijknamige debuut van zijn ander soloproject Nachtig onder de loep.

Een haastklus is het allerminst geworden want met zes songs in 56 minuten is dit een heus werkstuk geworden. De basis van Nachtig’s muziek is niet al te agressieve atmosferische black die al eens in lang uitgesponnen stukken neigt te vervallen en een hypnotiserend karakter heeft zonder té langdradig repetitief te zijn. V.V. laat ook meermaals de ruimte voor pianopartijen en iets meer bombastische symfonie, doch nergens overdreven. Hoewel de teneur neerslachtig te noemen is, vervalt “Nachtig” niet in de emo-clichés die het DSBM-genre soms tarten.

Dit debuut vol melancholische klanken ligt gemakkelijk in het gehoor maar biedt net wat te weinig uitdagende elementen om nog regelmatig opgelegd te zullen worden.

JOKKE: 73/100

Nachtig – Nachtig (Purity Through Fire 2019)
1. Der Tag bricht an…
2. Der Kreis des Sterbens
3. Die Waldhexe
4. Der Todestanz
5. Mein Grab
6. Der letzte Weg