Na enkele kleinere releases zoals een demo en twee splits, vond het Duitse Valosta Varjoon het stilaan tijd worden voor het echte werk, wat resulteert in de release van “Oberpfälzer Wald“, diens eerste volwaardige langspeler. Achter het mysterieus genaamde gezelschap ging oorspronkelijk slechts één individu schuil, maar tegenwoordig wordt bandoprichter V.V. (ook actief in Cosmic Burial en Nachtig waarvan gelijktijdig ook het debuut verschijnt) door Sturmwolf op tweede gitaar bijgestaan.

De Bavarian black metal van het duo is geworteld in de glorieuze hoogdagen van jaren ’90 black metal en is beschrijvend van aard want bij het aanhoren van deze vijftig minuten durende trip doemen allerlei middeleeuws kastelen en sneeuwbedekte landschappen op. Valosta Varjoon’s muziek kent een heidense insteek wat zich onder andere uit in het folkloristische deuntje dat opener “Die Turmwackler” aftrapt. Het riffraamwerk is niet al te ingewikkeld, maar biedt toch voldoende textuur om te blijven boeien bij meerdere luisterbeurten. In elk nummer zit wel een zekere hook ingebouwd en vooral de meer black ’n roll-achtige riffs zorgen voor extra punch. Hoogtepunt daarbij is de song “Drunk ’n roll“, of wat had je gedacht?

Nog even meegeven dat “Oberpfälzer Wald” een puike productie heeft meegekregen. Valosta Varjoon’s traditionele black metal-geluid laat niets nieuws onder de zon horen, maar levert wel een onderhoudende plaat op.

JOKKE: 77/100

Valosta Varjoon – Oberpfälzer Wald (Purity Through Fire 2019)
1. Die Turmwackler
2. Kneipenterror
3. Oberpfälzer Wald
4. Glorreich…
5. Der schwarze Tod
6. Dein Ableben
7. Drunk ’n roll
8. Der geliebte Tote