Dat Werwolf Records, het label van het Satanic Warmaster opperhoofd, grossiert in het aanleveren van kwalitatief Fins ondergronds zwartmetaal weten we al langer dan vandaag. Met Grieve heeft hij opnieuw een lekkere vis opgevist uit de duizenden meren die het land rijk is. Het is er nochtans niet aan te horen dat Grieve een nieuwe speler is want de twee nummers die op de debuut EP prijken zouden evengoed 25 jaar geleden kunnen uitgebracht zijn.

We krijgen op Finse leest gestoelde melodieën te horen waarbij gitaarleads en subtiele keyboards mekaar mooi complementeren. De drummer doet geen aardsmoeilijke dingen maar houdt het geheel middels een steady beat, rockend ritme of basic blast beat en een less is more-aanpak in het gareel. Voeg daar nog een sappige krijsstem bij en alle elementen voor een brok old school Finse black zijn aanwezig. Punten voor originaliteit krijgt Grieve absoluut niet toebedeeld, maar dat wordt goedgemaakt door de ijskoude, nocturnale en melancholische atmosfeer die over de twee nummers gedrapeerd is. Er is tevens oog voor detail want een nummer als “Lohduton” bevat ook een sample van een luidende klok, verhalende vocalen, een basloopje dat als brug tussen twee riffs fungeert en zelfs een korte solo. Het feit dat ook de sound en de uitvoering meer dan behoorlijk zijn, betekent dat we benieuwd zijn naar meer muziek van deze Fin(nen).

JOKKE: 79/100

Grieve – Grieve (Werwolf Records 2020)
1. Spiteful scourge
2. Lohduton