Maand na maand blijven er maar nieuwe orkestjes opduiken. Het Finse Nôidva is één van hen. Achter de band gaan leden van o.a. Sacrificium Carmen en Riivaus schuil en aan een langspeler wagen ze zich voorlopig nog niet want het eerste wapenfeit is de “Windseller” EP waarop vijf nummers en een instrumentaaltje prijken, goed voor een 27-tal minuten Finse black. Thematisch gezien koos het kwartet voor een focus op shamanistische folklore uit hun habitat Lapland.

De titeltrack vond ik met zijn dertien-in-een-dozijn riffs en screams maar doorsnee klinken en de te vrolijke keyboarddeuntjes die later nog in de opener opdoken, vormden al vrij snel een domper op de feestvreugde, want voor een potje Finse black mag je me doorgaans wel wakker maken. In “Followers of the north star” trakteren de Finnen ons na het inleidend basbruggetje op een traditionele folk-melodie waarbij een scream en ietwat valse heldere zangstem het melodietje in koor aframmelen. Een traktatie die ik liever aan mij voorbij had laten gaan. De shamanistische aanpak van “Häilän Joiku” kan ik dan wel weer smaken als tussendoortje en zelfs het mid-tempo maar opzwepende “Into polar nights“, waar we voor het eerste die typisch Finse melancholie in waarnemen, kan er vervolgens nog mee door. Leuk dat Nôidva halfweg dit nummer ook nog een tandje hoger schakelt en wat meer van zich afbijt. Bizar dat ze dit nummer niet gebruikten om hun EP mee af te trappen. Met “Eclipsed by Goahti’s blood” en diens huppeldepup- gitaar- en orgelmelodietje keldert het restje hoop dat ik terug had echter al weer instant. De fellere afsluiter “Vindictive old ones” probeert de meubelen opnieuw te redden en slaagt daar aanvankelijk in totdat de melodieuze Eftelingtoestanden weer opdagen.

Blij dat “Windseller” een EP is geworden, want na een klein half uur heb ik het wel gehad met dit Nôidva. Geen hoogvlieger, maar dat had u wellicht al door intussen.

JOKKE: 65/100

Nôidva – Windseller (Purity Through Fire 2020)
1. Windseller
2. Followers of the north star
3. Häilän Joiku
4. Into polar nights
5. Eclipsed by Goahti’s blood
6. Vindictive old ones