De Deense black metal-scene is haar achterstand ten opzichte van de rest van Scandinavië de laatste tijd aan het inhalen, vooral de Kopenhaagse Korpsånd-cirkel draagt hier een steentje toe bij. Ik blijf de deelnemende bands aan dit kliekje niet tot in den treure herhalen, wie dit portaal volgt, zal ze ondertussen wel bijna uit het hoofd kunnen opsommen. Eternal Insurrection is een nieuw orkestje met leden van Vaabnet die tot hiertoe enkele coole demo’s en de geweldige langspeler “Det hellige mod” hebben uitgebracht. Op de eerste tot 60 stuks gelimiteerde demo van Eternal Insurrection prijken vier songs die haatvolle en rauwe black mengen met punk-invloeden waarbij in dat geheel toch ook oog behouden wordt voor melodie. De demo werd in ware tijdloze stijl op tape geknald en heeft een eerlijke sound die misschien wel wat power lakt. Wat ik zo heerlijk vind aan die Deense jongens is dat er in hun zwartmetaal plaats is voor de basgitaar. Vanaf opener “Guardians of the north” galoppeert een aanstekelijk basloopje doorheen de met een heuse punk-vibe doorspekte oer-black. Ook de hese zang ademt één en al punk uit. In “Black storms” vervoegen meer black metal en door de mangel gehaalde screams zich bij de punky vocalen en we ontwaren een subtiel keyboard-tapijt op de achtergrond. In “A luciferian quest” krijgen we voor het eerst typische black metal-drumblasts voor de kiezen. Keyboards, klokkenspel en de basgitaar – die hier bijwijlen wel soms een loopje lijkt te nemen – vervolledigen het iel klinkende gitaargeluid. Het afsluitende met meer death metal-achtige vocalen opgesmukte “Arise” klinkt wat rommelig omdat ook hier de drummer en de bassist niet altijd even strak samenspelen, maar het stoort niet gigantisch en draagt wel bij tot de charme. Al bij al een erg fijne demo van dit Eternal Insurrection. Graag wat meer opzwepend spul als de opener schrijven en het komt helemaal goed. Mijn kop eraf – naar analogie met het cover design – dat het kleinood alweer uitverkocht is tegen de tijd dat u dit leest.

JOKKE: 75/100

Eternal Insurrection – Eternal insurrection (Hævngær/Brutalist tapes 2020)
1. Guardians of the north
2. Black storms
3. A luciferian quest
4. Arise