Net zoals een paar dagen geleden met Niteris het geval was, duiken we opnieuw de zwartmetalen onderwereld van Bosnië en Herzegovina in. Deze keer focussen we ons op Wilsumnes, een band waar niet veel over geweten is buiten het feit dat de bandnaam afgeleid is van een oud Engels woord voor ‘devotie’ en dat ze een lidkaart hebben van de Black Plague Circle. Het te bespreken subject van dienst heet “Onwards to the great darkness” en is Wilsumnes’ tweede demo. Opnieuw is het Portugese Black Gangrene Productions de death dealer van dienst. Daar waar het vorig jaar verschenen “Upon the altar of sacrificial blood” nog een intro en drie nummers telde, komt deze tracklist er met één song wel héél karig vanaf. Het feit dat de titeltrack op net geen kwartier afklokt, maakt echter veel goed. “Onwards to the great darkness” is in elk geval een vlag die de lading dekt. Verstikkende black metal chaos met wanhoopskreten en penetrante melodieën die zich een weg doorheen de dichtgeplamuurde riffmuur banen, vormen het recept voor deze innemende compositie. De van een rehearsal-achtige sound voorziene waanzin valt bij momenten ook stil om schijnbaar rustigere vaarwateren op te zoeken, maar dit duurt net zo lang totdat een pikzwarte etterbrij zich ophoopt tot een smerige etterbuil die open spat zodra de spanning niet langer gecontroleerd kan worden en waarvan de zwartrode massa zich onder je nagels vastzet. De groots klinkende ietwat postrockerige melodieën die we kennen van de eerste demo zijn nog steeds aanwezig en duiken meer naar het einde van deze lange compositie op. Hoewel “Upon the alter of sacrificial blood” nóg overrompelender was, slaagt Wilsumnes er ook met deze aanpak opnieuw in de luisteraar vanaf de openingstonen bij de keel te vatten en in een totale duisternis onder te dompelen. Hulde!

JOKKE: 81/100

Wilsumnes – Onwards to the great darkness (Black Gangrene Productions 2020)
1. Onwards to the great darkness