Het Duitse Purity Through Fire heeft met releases van Goats Of Doom, Kryptamok, Malum, Nattfog, Nôidva, enzomeer duidelijk een locale talentscout in Finland rondlopen. Met Flagg voegen ze nog een nieuwe speler uit het land van de duizend meren aan hun rooster toe. Het betreft een nieuwe naam maar de bandleden houden er ook nevenactiviteiten bij Malum, Annihilatus en Kalmankantaja op na. Het Finse doodseskader knalt er doorgaans genadeloos op los in nummers als “Destroy, descerate” of het titelnummer die überagressief uit de hoek komen, maar weet ook dat ééndimensionaal geram uiteindelijk snel gaat vervelen. Met mid- tot down-tempo nummers als “Dark clouds gathering” en het eerste deel van het meer dan acht minuten durende “Towards emptiness” wordt dan ook voor wat tegengewicht gezorgd. Hier treden middeleeuws aandoende toetsenpartijen op de voorgrond en er wordt een spookachtig landschap geschetst volgens de regels van archaïsch klinkende black. De afsluiter is bovendien met tal van samples en vrouwelijke vocalen opgeluisterd. Nu, langer dan één nummer moet deze andere zijde van dezelfde munt blijkbaar nooit bovenaan liggen, want al snel trekt Flagg terug de kaart van furieuze black met zwaar hakkende drums, snerpende gitaren, helse krijsen en een basgitaar die gek genoeg ook zijn plaats in de mix weet op te eisen. Net wanneer je denkt dat het in een nummer als “Abomination” niet destructiever kan, schiet “Apex predator” met een aan hondsdolheid grenzende furie uit de startblokken. Flagg biedt niets nieuws onder de zon, en is enkel voor de puristen en liefhebbers van opgefokte Finse black weggelegd. Mij steekt het nogal snel tegen zeker omdat de riffs soms in een kakofonie verzanden.

JOKKE: 70/100

Flagg – Nothing but death (Purity Through Fire 2020)
1. Destroy, desecrate
2. Nothing but death
3. Dark clouds gathering
4. Burning sky
5. Abomination
6. Apex predator
7. Sixth sun salvation
8. Last breath drawn
9. Towards emptiness