Ik verschoot even dat “Crimes against humanity“, de vorige langspeler van het Portugese Irae, al drie jaar achter ons ligt. Time flies when you’re having fun, ook al leven we momenteel in donkere en onzekere tijden. COVID19 zal ongetwijfeld een heuse krater in het muzikale landschap achter laten die hopelijk wel snel terug gevuld kan worden. Ik vermoed dat veel muzikanten van de lockdown gebruik gemaakt zullen hebben om nieuwe muziek te componeren waardoor 2021 hopelijk een druk muzikaal jaar zal worden, en dan niet alleen voor studioplaten maar ook voor live-muziek. Vulturius, de man achter tal van Portugese black metal acts en al achttien jaar lang aan het roer van Irae, liet zich alvast inspireren door de wereldwijde pandemie. De muzikant was in februari op weg naar Italië om er met een van zijn bands op een festival te spelen. Het Corona-virus gooide echter roet in het eten en de man kon pas dagen later terug vliegen. Toen hij de nacht voor zijn terugvlucht noodgedwongen op de luchthaven moest doorbrengen, kreeg hij inspiratie door het hele gebeuren en pende songteksten op zijn smartphone voor drie nummers van “Lurking in the depths” zijn op til zijnde vijfde langspeler. Thema’s als zelfisolatie, levensmoeheid, de val van de mensheid en spookachtige atmosferen hebben tot teksten geleid die minder infantiel zijn dan die op zijn vorig werk. Vulturius geeft ook toe dat hij zich beter muzikaal dan tekstueel weet uit te drukken. Soit, voor “Lurking in the depths” liet de Portugese black metal veteraan zich door een sessiedrummer bijstaan en voor de eerste keer ook door een toetsenpeler, wat een nieuw gegeven is voor Irae en wat extra dimensie weet toe te voegen aan de doorgaans lineaire black. Verwacht geen symfonische opera, maar spookachtig toetsenwerk dat de grijze en grimmige nummers waar nodig een extra sinister randje meegeeft. Tegelijkertijd zijn de thrash- en speed metal elementen van de voorganger naar de achtergrond verdwenen en ligt het tempo wat lager. Het levert een sound op die me, hoewel verre van wereldschokkend, nét dat tikkeltje meer weet te bekoren.

JOKKE: 79/100

Irae – Lurking in the depths (Signal Rex 2020)
1. Nightshade
2. Black metal violator
3. Ratazanas
4. A blaze in the mist
5. Between ruins
6. Encurralado
7. Calor, fome e doenças
8. Carved in pit stones