Met zo’n tongbreker als bandnaam was het weer gissen naar de oorsprong van Vspolokh. Het onder gewaden verscholen kwartet blijkt uit Rusland afkomstig te zijn en de bandnaam is oud-Russisch voor ‘gloed’. Sinds debuut langspeler “Печаль о прошлом / Sorrow of the past” uit 2010 zit Vspolokh onder de hoede van het Duitse Purity Through Fire en een decennium later is dat voor de opvolger nog steeds het geval (in tussentijd verschenen ook nog twee splits). Visuele én tekstuele inspiratie wordt gehaald uit het mythologische erfgoed van de Oeral en Vspolokh brandmerkt zijn muziek als “Ural Chthonic black metal” daar een aantal personages in de Oeral-mythologie een chtonisch (aards) karakter hebben. De albumtitel verwijst naar de uitspraak van een onderzoeker van het literaire erfgoed van de Oeral: “In de reguliere literatuur sterft de antiheld – maar in de Oeral sterft iedereen.” Geen happy end dus in dit muzikale verhaal dat een klein uur van jouw kostbare tijd in beslag zal nemen. Vspolokh houdt er een rigoureuze esthetiek op na die bestaat uit lang uitgesponnen en dynamisch gearrangeerde black metal waar er in diens gelaagdheid plaats is voor bescheiden melodieusheid. De tinten waarmee de epische composities geschilderd worden zijn natuurlijk vrij donker van aard maar doorheen de meeslepende muziek ontwaren we ook een vleugje nostalgie, bitterzoetheid en zelfs hoop, ook al wordt die geruïneerd. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de akoestische gitaren, melodieuze solo en bescheiden folk-momentjes die we in het meer dan elf minuten durende “The fog and the ash” te horen krijgen. En ook al verstaan we geen jota van de Russische teksten, toch weet zanger/gitarist Vel ons in zijn verhaal mee te sleuren. Tussen de intense en furieuze black metal-pieken meandert een glooiend landschap vol rustigere wateren. Zo vormen “Lots of lamentation and mourning, and wail…” en “I am rottenly dead in chaos…” korte adempauzes alvorens het kwartet terug op intense en grandiose wijze doordendert en ook de start van het afsluitende “Czernotop” is heel mellow vergeleken met het vervolg van het nummer. Deze dynamiek draagt bij tot de verhalende haast cinematografische opzet van het album. Productioneel gezien heeft de band zijn zaakjes op orde, want “Помре” heeft een goede moderne sound meegekregen die krachtig en transparant maar ook nog voldoende ruw klinkt. Het maakt het leuk om met een koptelefoon op te speuren naar alle details en accenten die in de muziek verborgen zijn. Vspolokh levert met “Помре” een voorbeeldige plaat vol Russiche black metal met een smaakvolle unieke twist af.

JOKKE: 81/100

Vspolokh – Помре (Purity Through Fire 2020)
1. Sprouting lifeless roots into the wooded firmament…
2. Into the netherworld
3. Pomre
4. The fog and the ash
5. Lots of lamentation and mourning, and wail…
6. In the somber lowlands
7. I am rottenly dead in chaos…
8. Czernotop