Het Zuid-Afrikaanse Wildernessking wist ons destijds te bekoren met diens atmosferische black metal. Voor de review van hun langspeler “Mystical future” haalde ik zelfs mijn beste Zuid-Afrikaans uit de kast. Blijkbaar gooide de band ondertussen de handdoek in de ring, maar frontman Keenan Oakes maakt nu samen met Crow Black Sky stichter Gideon Lamprecht een doorstart onder de noemer Constellatia. Als invloeden haalt het kwartet, dat voor de volledigheid bestaat uit Adam Hill (ritmegitaar),
Gideon Lamprecht (lead gitaar), Keenan Oakes (bas en zang) en Lawrence Jaeger (drums), bands als Cult Of Luna, Opeth, Pink Floyd en Wolves In The Throne Room aan. Een mengelmoes aan inspiratiebronnen waarvan ik vooral de geest van die twee laatste doorheen de vier nummers van het debuut “The language of limbs” hoor schemeren. De speelduur varieert van zes tot elf minuten, niet verwonderlijk als je de referenties bekijkt. Ruwe black metal uitspattingen zijn meermaals het resultaat van wijds uitgesponnen en uitwaaierende rustigere passages waarop het heerlijk wegdromen is en die gestaag aanzwellen totdat de spanningsboog springt. Een formule die een band als Deafheaven bijvoorbeeld ook hanteert, hoewel bij deze outcasts – waarmee Constellatia alvast dezelfde styllist lijkt te delen – de extreme metal nog wel de bovenhand neemt. Bij de heren uit Kaapstad zijn de yin en yang meer in evenwicht. Vergeleken met Wildernessking klinken de black metal stukken ook minder agressief, maar dat is helemaal niet erg. Het gaat er hier meer om om het contrast met de dromerige passages en meeslepende gitaarleads extra in de verf te zetten door een blastbeat in te schakelen, ruwe zang (geen typische black metal scream) te gebruiken of scheurende riffs in te lassen, maar zelden worden deze extremere elementen allemaal gelijktijdig ingezet. Zo horen we bv. een blastthema onder een cleane gitaarpartij of hese screams over akoestische gitaren. Door de erg organische sound lijken alle elementen ook voortdurend in mekaar over te vloeien. In opener “All nights belong to you” tovert de werkelijk adembenemende broze stem van Alison Rachel (Honeymoan) kippenvel op onze armen en in het afsluitende “The garden” horen we een gastbijdrage van de singer/songwritster Lucy Kruger, wat een klein “Duyster” momentum creëert. “The language of limbs” is een betoverende post-metal plaat met black metal en progressieve invloeden die fans van de aangehaalde bands zeker eens een luisterend oor moeten verschaffen.

JOKKE: 80/100

Constellatia – The language of limbs (Season of Mist 2020)
1. All nights belong to you
2. In acclamation
3. Empyrean
4. The garden